Gündem

SESSİZ KALMA !

Balıkesir Tabip Odası Büyükşehir hastanesi Başhekimlik önünde çocuk istismarlarına dikkat çeken bir açıklama yaptı. Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız tarafından istismara karşı alınabilecek önlem önerileri sıralandı. İdam cezası dışında ağır ceza uygulanması gerektiği ifade edildi.

SAYI ARTIYOR ACİL ÖNLEM

Son 10 yılda yüzde 700 oranında artan istismar olaylarını verilerle hatırlatan Başkan Şahin Cılız, “Adliyelerdeki 4 tecavüz vakasının biri çocuklarla ilgili. İstismarcıların yüzde 9’u çocuklarla aynı evde yaşıyor. Peki ama çözüm ne? Acaba dile getirilen idam ya da hadım cezaları istismarı engeller mi? Yaşatmaya adanmış bir mesleğin mensupları olarak faillerin, idam cezası dışında her türlü ağır cezaya çarptırılması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

BU BİR HASTALIK DEĞİL SUÇ

“Cinsel istismarla ilgili bilgilendirme, çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak olabilecek en erken yaşta başlamalı. Çünkü her yaşta çocuk istismar mağduru olabilir. Konuşmaya ve isteklerini anlatmaya başladıkları iki yaşında vücut parçalarının isimleri öğretilerek güvenmedikleri, istemedikleri zaman özel bölgelerine dokunulunca “hayır” demeleri öğretilmeye başlanabilir. Cinsel saldırının hastalık değil, suç olduğu unutulmamalıdır.”

İSTİSMARA DUR! DE

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız “çocuk istismarı insanlık suçudur” adı altında bir basın açıklaması yaptı. Balıkesir Büyükşehir Hastanesi Başhekimlik önünde yapılan açıklamaya Yönetim Kurulu üyeleri, bazı hekimler ve duyarlı vatandaşlar katıldı. Cılız yaptığı açıklamada “Bizler Hekimiz, Anneyiz, Babayız. Çocuk İstismarı İnsanlık Suçudur.” dedi.

İDAM VE HADIM ENGELLER Mİ?

Ağzı süt kokan çocuklarımızın bile istismar edilmesini büyük bir kaygı ile öfke ile izliyoruz. Ülkemizde artık bu haberlerle gündem oluşmasını kabul edemiyoruz. Gelin dünyada, tek çocuk bayramı kutlayan güzel ülkemizde o utanç verici rakamlar şöyle; Ülkemizde son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı ve çocuk istismar vakaları bu sürede 300 bini geçti. Adliyelerdeki 4 tecavüz vakasının biri çocuklarla ilgili. İstismarcıların yüzde 9’u çocuklarla aynı evde yaşıyor. Peki ama çözüm ne? Acaba dile getirilen idam ya da hadım cezaları istismarı engeller mi?

“İDAM DEĞİL AĞIR CEZA VERİLSİN”

Başta söyleyelim ki; yaşatmaya adanmış bir mesleğin mensupları olarak faillerin, idam cezası dışında her türlü ağır cezaya çarptırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak dünyadaki diğer örnekler de düşünüldüğünde, hadım cezası da dahil ceza yöntemleri tek başına yeterli olamamaktadır. Faillere verilecek ağır cezalara ilaveten önerilerimiz şunlardır: Çocuk istismarının en önemli nedenlerinden biri, gizlilik ve afişe olma korkusudur. İstismara yönelik olarak başvuru mercii olarak kesin tanımlamalar yapılmalı, devlet başvurulacak yerleri ve izlenecek süreçleri net olarak tanımlamalıdır .

Çocuk ihmal ve istismarının gerçekleşmeden durdurulması amacıyla tüm çocuklara ve topluma yönelik koruma programlarını kapsayan; tüm çocukların ve ailelerin içinde bulunduğu koşulların iyileştirilmesi, ailelerin eğitimleri ve yaşam kalitelerinin arttırılması, olası risklerin ortadan kaldırılmasına dayalı çalışmalar yapılmalıdır. Cinsel istismarla ilgili bilgilendirme, çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak olabilecek en erken yaşta başlamalıdır.

Çünkü her yaşta çocuk istismar mağduru olabilir. Konuşmaya ve isteklerini anlatmaya başladıkları iki yaşında vücut parçalarının isimleri öğretilerek güvenmedikleri, istemedikleri zaman özel bölgelerine dokunulunca “hayır” demeleri öğretilmeye başlanabilir. Cinsel saldırının hastalık değil, suç olduğu unutulmamalıdır. Cinsel saldırı suçlarının, toplumun erkek egemen kavrayışından soyutlanarak sadece cinselliğe indirgenmesi suçlunun masumlaştırılması riskini taşımaktadır. Erken yaşta evlilikler cinsel istismar riskini arttırdığından bu konuda alınan önlemler sıkılaştırılmalı, “kız çocukları 6 yaşında, 9 yaşında evlendirilebilir” tarzı yayınlar en şiddetli şekilde cezalandırılmalıdır. Cinsel istismar da bir şiddet türüdür ve engellenebilmesi için başta kadına şiddet, hekime şiddet olmak üzere tüm şiddet türlerinde şiddet uygulayanın en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Sevda Kaygısız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu