GündemHüseyin YıldırımKöşe Yazıları

Şevval Ayı ve Şevval Oruçu

Bu yazımızda Şevval ayı ve bu ay da Peygamberimiz sav in tuttuğu oruçtan bahsetmek istiyorum.

Ramazan-ı Şerif’ten sonra gelen kameri aylardan  Şevval ayında altı gün oruç tutmak bazı İslam alimlerine göre müstehaptır.
Bir ay boyunca oruca alışmış olan insanlar, şevval ayında da altı gün oruç tutmaya gayret göstermelidirler. Peygamberimiz  Efendimiz sav ‘Kim oruçla geçirdiği Ramazan-ı Şeriften sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.’ Buyurmuşlardır. Müslim, sıyam,204;Tirmizi, savm,53

Böylece Ramazan oruçundan sonra  şevval ayında tutulan altı gün  oruç ile kişinin  bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağı müjdelenmiştir.

Bazı İslam alimleri bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar.

Ramazan-ı Şerif ayı boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekünü üç yüz eder. Şevval ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, toplamı  üç yüz altmıştır.Geriye kalan Kurban ve Ramazan bayramı günlerinde zaten oruç tutulmaz mekruhtur. İşte kişinin bir yıl oruçlu gibi olmasının sırrı budur.

Aslında bu gibi manevi konularda esas olan, o işi ihlasla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmak esastır. Bazen öyle oruçlar olur ki, tutanın ruhunda  derin  ihlas yüzünden 360 gün değil, belki 360 senelik nafile oruç sevabını alabilir.. İhlas ile kim ne isterse Rabbimiz onu verebilir.Hatta az bir ihlaslı ibadet sonsuz ve batmanlarla ölçülemeyecek manevi kazançlar getirebilir.

 

Şevval ayı  orucunun arka arkaya olması şart değildir.Fakat bayramdan sonra peş peşe tutulmasının bazı İslam alimleri daha faziletli olduğunu söylemişlerdir.Ama   Şevval ayı içinde aralıklarla da tutulması  yeterlidir ve aynı sevabı kazandırır.

Aynı zamanda  Ramazan-ı Şerif ayında  tutulamayan oruçlar varsa, borç olan kaza ve adak oruçlarına niyet ederek  Şevval ayında altı gün oruç tutmak da makbul ve  bir seneyi tutmuş gibi oruç sevabı kazandıracağını bazı alimlerimiz söylemişlerdir.

Allah cc dostlarından  Süfyan-ı Servi’nin hayatını anlatan bazı eserlerde şöyle bir hikaye anlatılmaktadır.

Ben Mekke-i Mükerreme’de üç sene oturdum. Mekkelilerden bir kimse her gün Harem-i şerife gelir, tavaf eder, namaz kılar ve sonra bana selam verip giderdi. Ben bu kimse ile tanıştım. Bir gün o kimse beni yanına çağırdı. Bana dedi ki:

Ben öldüğüm vakitte sen kendi elinle beni yıka, namazımı kıl ve defneyle. O gece beni terk etmeyip kabrimde gecele. Münker ve Nekir melekleri  sorusu  anında bana Tevhid’i telkin et. dedi.

Ben de o kimsenin istediklerini yapmayı kabul ettim. Bana emrettiğinin aynını yaptım: Kabrinde geceledim. O gece uyku ile uyanıklık arasında iken ,

Ya Süfyan, Beni korumaya ve senin telkinine ihtiyaç kalmadı, diye bir ses işittim.

Ve hemen sordum.

Ne sebeple bu İlahi  lütfa eriştin?

Bana cevap olarak, ‘ Ramazan-ı Şerifin orucunu tutup Şevval’den altı gün daha eklemem sebebiyle’ dedi.

O zaman ben uyandım. Yanımda kimseyi göremedim. Abdest aldım, dua ettim ve  uyudum; böylece üç kere rüyayı gördüm. Bildim ki bu Rahmanidir; şeytandan değildir. O zaman da kabrin yanından ayrıldım ve ‘Ya Rabbi. Beni Ramazanın orucuna ve Şevval’den altı gün orucuna muvaffak kıl’ diye dua ettim.demişlerdir.

Hz. Allah cc Şevval oruçunu tutmayı bizlere yani tüm ümmete nasip eylesin..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu