GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

SICAKLIKLAR DAHA DA ARTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün analizleri, eylül ayından itibaren, Türkiye’nin mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklıkta sonbahar mevsimini yaşadığını gösteriyor. 1981-2010 ortalamalarına göre sonbahar mevsimi ortalama sıcaklığı 14,7°C iken, 2017 yılı sonbahar mevsimi ortalama sıcaklığı 15,7°C ile mevsim normallerinin 1,0°C üzerinde gerçekleşmiş. Buna ek olarak geçtiğimiz aralık ve ocak ayı da mevsim normallerinin üzerinde geçti. Özellikle ocak ayı verilerine bakarsak, uzun yıllar ocak ayı ortalama sıcaklığı 2,7°C iken 2018 Ocak ayı 4,8°C olarak gerçekleşmiş. Türkiye’nin özellikle doğu kesimlerinde 2,1°C’lik bu ısınma daha çok hissedilmiş gözüküyor.

Küresel değerlere baktığımız zaman da 2017 yılının, 2016’dan sonra yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu görüyoruz. Özellikle, sıcak dönemlere yol açan El Nino kasırgasının etkisi olmamasına rağmen görülen bu sıcaklık uzmanları endişelendiriyor. Bilim insanları, insan kaynaklı bu küresel ısınmanın hali hazırda 1,5 °C göreceğini savunuyor. Hesaplamalara göre iklim değişikliğinde artık geri dönüşü olmayacak 2°C’lik bir değişim, eğer 500 milyar ton olarak belirlenen karbon bütçemizi de harcarsak kendini iyice gösterecek.

2°C’lik bir ısınma felaket anlamına geliyor

Küresel anlamda 2°C ‘lik bir ısınma  Kuzey Kutbu buz oranının her yıl %30 oranında azalması, yıkıcılıkları da %15 oranında artmış fırtına ve kasırgalar, her yaz rekor kıran yeni bir sıcaklık dalgası, kuraklık sebebiyle mısır ve buğday ürünlerinde %20 oranında azalan verim ve daha fazla orman yangınlarını anlamına geliyor.

Türkiye’de ise 2°C’lik ısınma zaten sıcak olan Akdeniz iklimini daha da ısıtarak ve hatta bazı bölgelerde 5°C’lik ısınma alanları oluşturarak kendini gösterecek. Bunun sonucunda Türkiye’de yağışların yaz döneminde %30 azalması ve yıl boyunca kurak dönemlerin uzaması ve değişmesi bekleniyor.

İşin düşündüren yanı ise, şu andaki karbon salımını göz önünde tutarsak, 500 milyar tonluk bütçemizi 13 yılda harcayacakmışız gibi görünüyor.

Kaynak: MGM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu