GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Şifalı Zehir! Arı Zehri

Bal arıları ve ürünleri binlerce yıldan bu yanadır insanoğlunun en büyük şifa kaynağı olmuştur. Hatta günümüzün popüler tedavi şekillerinde olan Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin (bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü, apilarnil ve arı zehri) koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimidir.

Eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Hintlilerin bal arısının zehrini çeşitli hastalıkların tedavisinde kullandığı bilinmektedir. Özellikle Mısırlılar arı zehrini romatizma tedavisinde kullanıyorlardı. Tedavi, ağrıyan yeri arıya sokturularak yapıyorlardı.

Arı zehrinin birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle özellikle Uzak Doğu ülkelerinde başlayan ve dünyada hızla gelişen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri hızla yaygınlaşmaktadır. Hatta başta Japonya, Doğu Asya ülkeleri, ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesinde apiterapi merkezleri kurulmuştur. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığının destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında onay verdiği arı ürünleri, hem hastalık önleyici hem de tamamlayıcı tedavi amaçla kullanılmaya başlanmıştır.

Arı Zehrinin Kimyasal Yapısı

Arı zehri, şeffaf akıcı bir sıvıdır. Tadı acı, kokusu ise yakıcıdır. İçeriğinde; formik ve malik asitler, hidroklorik, izofosforik, histamin, serotonin, kolin, triptofin, kükürt, fosfat, magnezyum, bakır, kalsiyum, çok sayıda proteinler, enzimler (fosfolipaz A ve B, hiyaluronidaz) ve uçucu yağlar bulunur.

Arı Zehrinin Şifası

Farmokolojik olarak arı zehri; kan dolaşımını artırıcı, bakteri öldürücü, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü etkileri ve bağışıklık sistemini aktive edici etkilere sahiptir. Yeni araştırmalar, arı zehrinin kuvvetli bir antibiyotik olduğunu bildirmektedir.

Arı zehri, özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, Parkinson Hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda (RA, Ankilozan Spondilit vs) görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.

Arı zehrinin etkili olduğu diğer bazı hastalık ve rahatsızlıklar ise; Arthritis, Epilepsi, Myositis, Iritis, Bursitis, Migren, Rhinosinusitis, bazı kanser türleri, damar tıkanıkları, kolestrol, Intercostal myalgia, Astım,
Nasıl Uygulanır?

Cilde arı zehri uygulaması için canlı arı iğnesi veya arı zehri içeren ekstraktların bulunduğu enjeksiyonlar ya da arı zehri içeren krem ve merhemler kullanılır. Uygulama öncesinde arı zehri alerjisi olup olmadığı test edilmelidir. Alerji durumunun sonradan da gelişebileceği akılda tutulmalıdır. Herkesin bünyesi farklıdır. Bazı kişilerin vücudu arı ürünlerine aşırı hassasiyet gösterebilir. Özellikle arı zehrine allerjisi olanlarda hayati tehlike oluşabilir.
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de insanoğlunun dikkati çekmek için olsa gerek bir sureye “Nahl” yani arı ismini verilmiş ve aynı surenin 69. ayetinde de “Arının batınından farklı renklerde sıvılar çıkar… İşte onda insanlar için şifa vardır” buyrulmuştur. Zehirli bir böcekten şifalı balı yediren, elsiz bir böcekten ipek giydiren, kan ve fışkı ortasından bembeyaz sütü içiren Rabbimize binler şükür olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu