Gündem

ŞİMDİ KİRAZ MEVSİMİ

Balıkesir’in dağ bölgelerindeki ağaçların dallarından koparılarak çarşıya pazara getirilen kirazlar bugünlerde revaçta. Yaz meyvesi olan kiraz yemeklerden sonra tatlı yerine tüketiliyor. Televizyon karşısında izlenen filmlere eşlik ediyor ve çerezi geride bırakıyor. Bugünlerde sık tüketilen bir meyve olan kiraz Balıkesir pazarlarında yöreye ait bölgelerden getiriliyor ve doğallığı ile dikkat çekiyor.

YEMYEŞİL AĞAÇLARIN DALINDAN BAKAN KIRMIZI GÖZLER

Yemyeşil dalların arasından sarkan ve genellikle ikili-dörtlü sapları bulunan kırmızı renkte bir meyve kiraz. Vişne’ye benziyor aradaki fark vişnenin tek dallı olması ve tadının ekşi olması. Kiraz tadıyla şekerimsi bir tat veriyor damaklara.

Kiraz yazın en sevilen lezzetlerinden. Hem kendiniz hem de aileniz için besleyici ve son derece hafif bir meyve olan kiraz, düşük şeker oranına sahip. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan kirazı karışık meyve tabağınıza katarak tüketebilir, çekirdeklerini çıkarıp dondurarak, sütlü tatlıların üzerinde ikram edebilirsiniz. Pekçok kullanım alanı olan kiraz fiyatları ilk çıktığı zamanlarda kilosu 20TL-15 TL arasında değişiyordu. Bugünlerde ise bu rakamlar gittikçe düşüyor. İri taneli Napolyon adı verilen kiraz çeşitleri en çok satılanlar arasında kilosu 12TL ye kadar iniyor.12 TL ‘nin altında k i kiraz çeşitleri i,se beyaz kiraz ve küçük taneli bol şekerli tadı olan kirazlar fiyatlar düşük ancak tercih eden pek yok.

Kiraz, C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından iyi bir kaynağa sahip. Uzmanlar, sindirim sorunu yaşayanlara kiraz tüketmelerini önerirken; diğer yararlarını da şöyle sıralıyor…

KİRAZIN YARARLARI:

-Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
-Kalp ve damar sağlığını korur.
-Hafıza sorunlarını giderir.
-Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır.
-Diyabet riskini düşürür.
-Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.
-Yatmadan birkaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır.
Kirazın sadece kendisi değil, sapı da çok faydalı… Çöpe attığınız kira sapını kaynatıp, çayını yaparsanız sağlığınız açısından oldukça olumlu geri dönüşler alabilirsiniz.

PEKİ KİRAZ SAPI NE İŞE YARAR?

-Kolesterole iyi gelir
– İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için çok yararlıdır
-Vücuttan ödem atar.

KİRAZ ÇEKİRDEĞİ YAĞININ FAYDALARI

Eğer doğal olanı bulunursa, kiraz çekirdeği yağının da cilt için çok faydası vardır. Masaj yolu ile sürüldüğü takdirde hem yaşlanmayı geciktirir hem de ciltte tonik etkisi sağlar. Aynı zamanda eklem ağrılarının giderilmesi ve iltihapların iyileştirilmesi için de kiraz çekirdeği yağı kullanılabilir.

BU KADAR ÇOK FAYDASI OLAN KİRAZIN ZARARLARI VAR MIDIR?

Kirazın etkili bir zararı yoktur ancak gereğinden fazla tüketmek bireylerde yan etkilere neden olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar da gösterebilir. Mutlaka gerektiği kadar tüketilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu