GündemKöşe Yazıları

STEM NEDİR?

“STEM” İngilizce kök anlamına geliyor.

STEM projesinin ilham noktalarından biridir bu anlam. Bugün küçük öğrencilerimiz yarın büyüyüp mesleklerinde çalışmaya başlayacak ve ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar. Bir ağacın bir çiçeğin kökleri gibi daha küçükken kendi yeteneklerini keşfedip geliştirerek büyüyecekler. Tabi ki kendi köklerine iyi bakan, gözlemleyen ve keşfedenler olacaklar. Kendi genlerinden olan ve keşfedilmemişleri keşfederek ilerleyecekler.
Kaktüs’ü bilirsiniz susuz ortamda yaşamını sürdürme konusunda yeteneklidir.Düşünün…

STEM Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

“STEM” aslında küçük yaşlarda sahip olduğumuz “yaratıcılığı” kullanarak, destekleyerek, tetikleyerek problem odaklı çalışmaya, çocuklardaki “merak” duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklı bir sistem. Peki bu sistemde sizce Liseli gençlerimiz, gençler ne yapıyor? Neler üretiyor?

Matematiği veya fen’i ders olarak değil edindiği bilgileri hayatında uygulamasına olanak sağlayacak bir projeyle bugüne kadar ne yaptı ve bırakın yapılanları daha neler yapılacak? Bunun için belki de en önemli adım bu konuya ciddi ciddi bağlanıp üzerinde durmak.

Günümüzde meslek sayılarının değişim gösterdiğini görüyoruz. Farklılaşmanın farkında mısınız? Yeni meslekler oluşuyor. Televizyon, Radyo, cep telefonları ve bilgisayarlar icat edildi. Yeni icatlar yolda görünüyor, göreceğiz…
Teknoloji geliştikçe ve tabiki toplumun ihtiyaçları hissedildikçe yavaş yavaş yeni meslekler doğuyor. “ÖSYM“‘nin sınav öncesi yayınladığı klavuza göz atın. Yeni bölümlere bakın dikkatinizi neler çekiyor?

İNOVASYON

Teknolojinin ışık hızına yakın bir hızla geliştiği örneğin bir güncelleme iki gün sonra yerini yenisine bıraktığı için artık “eski” kavramı bile günümüzde yeni hisler uyandırıyor. Bunun nedeni ihtiyaçlar doğrultusunda alınan yol ve gelen çözümler. Teknoloji ise zamanı artık kısaltıyor.

İnovasyon (yenilikçilik-yenilik) kavram olarak, hem bir süreci (yenilemeyi / yenilenmeyi) hem de bir sonucu (yeniliği) ifade eder. İnovasyon daha çok sıkıntıları giderme konusundan odaklanarak var olan bizi rahatsız eden sorunlara çözüm bulmakta olabilir. İnovasyon bir buluş değildir. Daha çok günümüzde var olan bir ürün, hizmeti ele alıp ürüne yeni etkin özellikler katıp yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu aşamada önemli olan değişen yeni özelliğin etkin olmasıdır. Özgün bir özellik katmasıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu