GündemÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

STOK TÜKENDİ İLAÇ YOK!

Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Sertaç Özmen, son 2 aydır piyasalarda aspirin bulunmadığını söylerken, MERHABA’ya özel açıklamalarda bulundu. Özmen, ‘‘İlaçların ham maddelerinin neredeyse tamamı yurtdışından ithal ediliyor. Şu dönemde ilaç sanayi ham maddenin yerine yenisini alamıyor’’ dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘fiyatı yükselecek’ ilaçlar arasında yer alan aspirin, son iki aydır piyasalarda bulunmuyor. Depolardan ilacı tedarik edemeyen eczanelerin ise stokları tükendi. Eczanelerde ‘aspirin’ bulamayan vatandaş, ya eli boş dönüyor ya da bir başka ilacı tercih ediyor. İlaç sanayicilerinin mevcut ham maddeleri kullandıklarını ve yeni ham madde siparişi vermediklerini söyleyen 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, böyle giderse yakın zamanda ilaç krizi yaşanacağının altını çizdi.

‘‘İLAÇ KRİZİ KAPIDA’‘

Başkan Sertaç Özmen, ‘‘İlaçların ham maddelerinin neredeyse tamamı yurtdışından ithal ediliyor. Şu dönemde ilaç sanayi ham maddenin yerine yenisini alamıyor. Çünkü bizde EURO kuru 2.69. Bunun 3.15’lere gelmesi lazım. Bu oran gelmezse ilaç sanayi bazı ilaçları üretemeyecek. Bu da ilaç yokluğuna yol açacak. Hali hazırda ilaç yokluğu da yaşıyoruz. Piyasalarda aspirin yok. Yaklaşık iki üç aydır aspirin yok. Aspirinin eş değerleriyle gidiyoruz. Aynı etkiye sahip ilaçlar ama yarın bir gün eş değer ilaçlar da biterse ve üretim bandından çekilirse ne olur o konuda sanayici çok sıcak bakmıyor. Ankara’da yapılan Eczacılık kongresi’nde bu konu görüşüldü. Orada SGK Başkanı, İlaç İşverenleri Sendikası ve ilaç sanayisi temsilcileri vardı. Kongrede ham madde alamadıklarını, bu şartlarda devam ederse ilaç üretemeyeceklerini ifade etmişlerdi’’ ifadelerini kullandı.

‘‘ECZA DEPOSU VADEYİ ÖNE ÇEKTİ’’

Türkiye’de dört ecza deposundan birinin vadeyi öne çektiğini ve bunun eczacıları sıkıntıya soktuğunu belirten Özmen, ‘‘Piyasa ne yazık ki zor durumda. Ekonomik kriz her ne kadar yok denilse de var. Buna bağlı olarak 4 ecza depomuzdan biri vadeleri öne çekti. Bunu diğer ecza depoları da takip ederse o zaman eczacı için ciddi bir sıkıntı oluşabilir’’ şeklinde konuştu.

‘’GELİRLER DE GİDERLER KADAR ARTMALI’’

Özmen, ‘‘Bizim ilaç fiyatlarımızın her 40-50 kaleminde düşüş var. 2019 için enflasyon şu anda yüzde 23 civarında. Bu rakama yakın bir zam beklentimiz var. Eğer bu zam verilmezse mevcut pozisyondan da geriye düşüyoruz. Elektrik ve mevcut giderlerimize gelen zamlar nedeniyle gelirlerimiz giderleri karşılamakta yetersiz kalıyor. Genel giderlerimiz gittikçe artıyor. Buna paralel olarak ilaç fiyatları artmazsa eczacılar fakirleşiyor. Şartlar böyle giderse, eczaneleri de zor bir süreç bekliyor’’ dedi.

‘‘ŞİDDETE CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ’’

Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini söyleyen 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, ‘‘Sağlıkta şiddet her geçen gün artıyor. Sağlıkta şiddete verilen cezaların yükseltilmesi gerekiyor. İnsanların da hassas olduğu bir dönem ama burada da dış etkenleri göz önüne almak lazım. Eczacılara ve sağlık çalışanlarına da saldırmamak gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir eczacı arkadaşımıza saldırı oldu. Bunlar kabul edilebilir değil. Bu konuda cezaların arttırılması gerekir’’ ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu