Özel Haberler

Su kaybına dikkat!  

ReForm Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi sahibi Diyetisyen Tümay Karlıdere ile yaz aylarında beslenme ve sıvı tüketimini konuştuk

Su kaybına dikkat!

 

ReForm Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi sahibi Diyetisyen Tümay Karlıdere, Yaz aylarının beslenmemize çok dikkat etmemiz gereken aylar olduğunu hatırlattı. Yaz aylarında hem günlerin uzun hem de çok sıcak olduğunu belirten Karlıdere, bu nedenle beslenme tarzına ve sıvı alımına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Günlerin uzun olması nedeniyle öğün sayının da arttırılmasını öneren Karlıdere, “Besin çeşitliliğine dikkat ettiğimiz gibi öğünler de en azından 3 ana 3 ara öğün olmalı” önerisinde bulundu.

Sıcak havaların çok etkili olmasının, ter yolu ile  sıvı  ve elektrolit kaybına sebep olduğunu, su kaybı ile beraber sodyum ve potasyum kaybının da meydana gelebileceğini ifade eden Karlıdere, bu nedenle sadece su tüketiminin yeterli olmayabileceğini belirterek, “Bu nedenle sıvı kaybını sadece sudan karşılamak yerine sudan zengin meyve ve  sebzeleri beslenmemize dahil etmemiz daha da yararlı olur. Suyun yanında ayran, meyve suları, meyve ve sebzelerin tüketimi de artırılmalıdır. Yine sudan zengin karpuz, kavun, erik, kayısı, şeftali gibi meyvelerin tüketimi hem mineral hem de vitamin desteği de sağlayacaktır” dedi.

“Çocuklar, 1,5-2 litre su tüketmeli”

Meyve ve sebzelerin bol tüketilmesinin, sıvı ve elektrolit desteğinin yanında A ve C-vitamininin ve özellikle de antioksidan içeriği bakımından da önemli olduğunu anlatan Karlıdere, bu tüketimin ayrıca bağışıklığı da kuvvetlendireceğini söyledi.

Karlıdere, açıklamasında özellikle su kaybının çocuklar için çok önem arz ettiğinin altını çizerek, “Çünkü çocukların dışarıda oyun oynama süreleri uzuyor ve ter yolu ile sıvı kayıpları artıyor. Çocuklar için su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre olmalı” diye konuştu.

Karlıdere, yetişkinlere de sıcak havalara çok dikkat etmelerini önerdi. Kayıpların çok olması sebebiyle tansiyonu, böbrek rahatsızlığı, kalp damar hastalığı olanların sıvı alımına dikkat etmeleri gerektiğini anımsatan Karlıdere, “Bu kişiler, sıcak ortamlardan uzak durmaları gerektiği gibi su tüketimini de artırmalıdırlar. Yine herhangi bir rahatsızlığı olmasa da yetişkinlerin ortalama 2-2,5 litre su tüketmeleri yerinde olur” dedi.

Sıvı ihtiyacının, yetişkinler için de sudan karşılanabileceği gibi ayran, taze meyve suları, meyveler ve sebzelerden de karşılanabileceğini ifade eden Karlıdere, günde en azından 5 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin uygun olacağını belirtti.

Bunun yanında herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerin, maden sularını da kullanarak mineral destekli sıvı da tüketebileceklerini anlatan Karlıdere, “Ayrıca önemli konulardan biri de yaz aylarında çok sık rastlanılan gıda zehirlenmeleridir. Sıcaklıkların artması ile mikroorganizmaların besinlerde çoğalması daha hızlı olmakta bu nedenle açıkta satılan besinleri ve fast food gibi besinler tüketirken çok dikkat edilmelidir. Mayonez, yumurta, krema, pastalar, tavuk ve kıyma gibi besinler çok çabuk bozulabildikleri için tüketimi mutlaka kontrollü olmalıdır.

Yine besinler dışarıda 1-2 saatten fazla bırakılmamalı, eğer mümkünse taze alınıp, tüketilmelidir. Ya da uygun ve soğuk ortamlarda saklanmalıdırlar. Hijyen koşullarına dikkat edilerek hazırlanıp pişirilmelidirler” bilgisini verdi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu