Gündem

Tabip Odası’ndan bol su tüketin uyarısı

Balıkesir Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada sıcakların arttığı şu günlerde bol su tüketilip, açık renk giyinilmesi önerisinde bulunuldu.

Odadan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Yaz mevsimin en sıcak yaşandığı Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklar, özellikle ileri yaştaki kişiler ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.Bu nedenle bol sıvı tüketilmelidir.
Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, yaşamsal önem taşımaktadır. Bunun yanında yaz aylarında açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Çünkü pamuklu giysiler teri emer ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Diyabet ve hipertansiyon hastaları dikkat
Sıvı elektrolit dengesinin değişmesi sonucu, altta yatan hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar yaz aylarında daha sık problemlere yol açabilmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında hipertansiyonlu hastalarda tuz alımı kısıtlanmalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlar tüketilmelidir. Her gün 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yenilmesi ince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayan posa tüketimini de artırır. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
Stres ve gerginlik sıcaklarda artabilir
Sıcaklar; stres, gerginlik ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Bu da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının stres artırıcı aktivitelerden uzak durmaları yararlı olacaktır. Kafein ve alkol kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Pamuklu giysiler tercih edilmelidir
Yaz sıcaklarında giyim şekli de dikkat edilmesi gereken önlemlerden biridir. Sentetik ve teri emmeyen giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysilerinde mutlaka pamuktan olmasına özen gösterilmelidir. Pamuk, terleyen vücudun terini kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir.
Besinlerin saklanma koşulları da önemli
Sıcak havalarda besinlerin korunması ve saklanması son derece önemlidir. Besinler sıcakta daha çabuk bozulabildiğinde mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Et,tavuk,süt, yoğurt gibi kolayca bozulan gıdaların kısa süre içerisinde tüketilmelidir.
12.00-15.00 arası, çok sıcak saatlerde denize girilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu