GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

TARİHİ FABRİKA YAŞAM MERKEZİ OLACAK

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 19. yüzyılda inşa edilen ancak 2001’de üretimine son verilen atıl durumdaki “Kırlangıç Zeytinyağı ve Sabun Fabrikası” restore edilerek, yaşam merkezine dönüştürülmeye başlandı.

Mülkiyeti Ayvalık Belediyesine ait, 5 bin 400’ü kapalı olmak üzere toplam 20 bin 336 metrekare alana sahip tarihi binanın, ihalesini Akkaşlar firmasının kazandığı “Kırlangıç Fabrikası Sosyal Yaşama Kazandırılması Geri Dönüşüm Projesi” kapsamında restorasyonu için yıkım çalışmasına Ayvalıklı Komili Hafriyat şirketi tarafından başlanıldı. Yüzyılı aşkın süreçte ilçe halkı için iş kapısı olan, Ayvalık’ın zeytinyağı ve sabununu dünyaya tanıtan tarihi fabrikanın, sosyal ve kültürel bir merkez haline getirileceğini ifade eden firmanın sahibi Mehmet Sancar Komili, yıkım işleminin 10 gün içinde bitirileceğini söyledi.

Yaklaşık 20 ay kadar sonra Ayvalık’ın muazzam bir yaşam alanına kavuşacağını kaydeden Mehmet Sancar Komili, “Burada alışveriş merkezleri, butik oteller, eğlence alanları, kafeteryalar oluşturulacak. Yıllardır atıl vaziyetteki bu alan inşallah iki yıl sonra ışıl ışıl bir cazibe merkezi haline gelecektir” diye konuştu. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de yaptığı açıklamada, zeytinyağı ve sabun fabrikası olarak kurulan binanın tarihinin 1800’lü yılların sonlarına dayandığını söyledi.

AYVALIK UNESCO YOLUNDA

Ayvalık’ın endüstriyel miras açısından UNESCO yolunda olduğunu, bu sürece fabrikanın dönüşümünün büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Gençer, şu ifadeleri kullandı;  ” Ayvalık’ın nüfusu 1922-1923’te gerçekleşen mübadele sonrasında Girit, Midilli Adası, Selanik, Bosna ve Bulgaristan’dan gelenler ve Altınova ile köylerimizdeki yerleşik Türklerden oluşmuştur.

Nüfusun büyük bir kesimi göç yoluyla geldiği için burada bir göç ve mübadele müzesi oluşturacağız. Ayvalık hem kültürü hem yaşam şekli hem de endüstriyel mirasla önemli bir kent. Tüm bunların sergileneceği bir kent arşivimiz olacak. Ayvalık aynı zamanda çok sayıda sanatçının da olduğu bir kent. İlçemizde birçok sanat galerisi var ama Kırlangıç fabrikasına da çok güzel bir sanat galerisi kazandıracağız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu