GündemEkonomiÖzel Haberler

TARIM VE HAYVANCILIK BORÇLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANSIN ÖNERİSİ

Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, kredi kartı borçlarının Ziraat Bankası çatısı altında toplanması gibi tarım ve hayvancılıkla uğraşanların borçlarının da tek çatı altında toplanmasının üreticileri rahatlatacağını söyledi.

 

‘HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARI OLUMLU’

Balıkesir Ticaret Borsası tarafından ceviz ve badem üreticilerine yönelik düzenlenen panelde konuşan Borsa Başkanı Faruk Kula, son dönemde ekonomik sıkıntılarla ilgili olarak hükümetin yaptığı çalışmaları olumlu bulduklarını söyledi. Kula, tüketici kredileri, kredi kartları ve KOBİ’lere yönelik hükümetin desteklerin tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar içinde uygulanmasını istedi.

‘BORÇLAR TEK ÇATIDA TOPLANSIN’

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin borçlarının da tek çatı altında toplanması önerisinde bulunan Kula, “Aynı çatı altında buluşmanın tarım ve hayvancılık kesimine yapılmasını bekliyoruz. Çünkü bu kesimin insanlarının Ziraat Bankası’nın da ötesinde diğer bankalara da borçları var. Ziraat Bankası çatısı altında toplayıp da bunları yapılandırırsak üretici de yüksek faiz sarmalından kurtulur” dedi.

 

KULA ‘‘İTHALATI ORTADAN KALDIRACAK BİZLERİZ’’

Balıkesir Ticaret Borsası tarafından ceviz ve badem üreticilerine yönelik düzenlenen panelde  Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, üretimde doğru bilinen yanlışları anlatarak, üreticilerden gelen soruları cevapladı. Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula ise, ithalatı ortadan kaldırmak için doğru üretim yapılması gerektiğini söyledi.

Programda açılış konuşmasını yapan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, ‘‘Ceviz ve badem panelinde iç talebin şuanda ülkemizde yüzde 40’ını karşılamakta. Yüzde 60’ını maalesef Amerika, Ukrayna ve Özbekistan’dan ithalatı yapılmaktadır. İlimizde zeytin ağacı açısından ilimizde ceviz ve badem açısından yüzde 2,22’si badem 4,59’u da ceviz ağacı bulunmaktadır. Türkiye’de sıralamada 12.sırada yer almaktayız. Burada bademde de 13.sırada yer almaktayız. Aramızda Savaştepe, Bandırma, Kepsut, Susurluk, Bigadiç, İvrindi, Sındırgı, Balya ve merkez ilçelerimizin 125 mahallesinden gelen ceviz ve badem üreticileri mevcut. Bu ilgi gösteriyor ki Balıkesir’de bu konuda ilk sıralara yükselecektir. Bu topraklar bizim. Biz tarım ülkesiysek, neden 4-5 ülkeden ithalat yapıyoruz. Bunu hep beraber daha bilinçli çalışmalar yaparak, üretimimizi yukarı taşıyacağımız inancındayım.  Bu duygularla da bu paneli düzenlemek istedik ve sizlere katkı sağlamak istedik. Bilinçli bitki üretimi yapmalıyız. Bunları yapmadığımız takdirde bu ithalat oranlarımız da daha yukarı doğru taşınacaktır. Bu ithalatı ortadan kaldıracak olan da bizleriz’’ dedi.

 

Dsc0211 E1547625026704

‘‘TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN DE YAPILANDIRMA GEREK’’

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Balkonuk Center’da yapılan panelin ardından yaptığı konuşmada, ‘‘Ceviz ve bademle ilgili program yaptık. Üreticilerimize ve üretimimize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ben ayrıca son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili hükümetimizin yapmış olduğu çalışmaları gayet olumlu buluyorum. Burada tüketici kredileriyle ilgili, küçük esnafın kredileriyle ilgili ve kobilerin kredileriyle ilgili açıklama yapıldı. Bütün borçlarını tek bankaya toplayıp yapılandırma yapılacağı belirtildi. Biz aynı çatı altında buluşmanın tarım ve hayvancılık kesimine yapılmasını bekliyoruz. Çünkü bu kesimin insanlarının Ziraat Bankası’nın da ötesinde diğer bankalara da borçları var. Bu borçları eğer sadece Ziraat Bankası çatısı altında toplayıp da bunları yapılandırırsak buna karşın üreticinin de yüksek faiz sarmalından kurtulacağı inancındayım. Biz bunu temsilcilerimize de aktaracağı’’ ifadelerini kullandı.

Dsc0193

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu