GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

TATLIM BENİM!

Tatlı yemek! Adı bile güzeli söylemesi bile güzel ve yemesi daha da güzel ama yedikten sonrası; işte o bazen sıkıntı yaratabilir.

İyi de tatlı krizlerimizde ne yapacağız o zaman derseniz işte bugün sizlerle bu konuyu paylaşacağım. Tatlı tüketiminde elbette en çok vücut şekerle muhatap oluyor. Bu şeker tüketimide vücutta obeziteden tutunda yorgunluk ve uyku haline kadar pek çok probleme yol açabiliyor. Ayrıca şeker içeren gıdalar beraberinde genelde yağ içerdiği için yağ ve şeker tüketimi hep birlikte yapılmış oluyor. İşte bu noktada vücudun tatlı isteğine cevap verirken biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Elbette şeker ve yağ tüketimi de vücut gerekli ancak bunun bir limiti olduğunu akılda tutmakta fayda var. Özellikle de karın bölgesi yağlı olan, şeker hastalığı bulunan, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olanlar buna daha da dikkat etmeliler.

Peki nasıl dikkat edelim, tatlı krizlerimizde ne tüketelim derseniz işte size birkaç öneri. Öncellikle bu ihtiyacı azaltmak için düzenli beslenmek şarttır. Ardından da özellikle ana öğünlerde aşırı unlu, şekerli ve nişasta içeren gıdalardan uzak durmak doğru olacaktır. Örneğin pirinç gerçekten bir şeker deposudur o nedenle yoğun tüketimi doğru değildir. Yine meyve suları, asitli içecekler sıkıntılı tercihlerdir. Tatlı krizlerinde protein içerikli yoğurt, ayran gibi proteinlerin tüketilmesi, şeker oranı düşük meyvelere tarçın ilave edilerek yenilmesi, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin tercih edilmesi uygun olacaktır. Tatlı canınız çekince sakın ha ambalajlı ürünlere ve çok şekerli mevyelere el sürmeyin. Bunun yerine kurutulmuş tatlı olmayan kayısı, erik, elma gibi meyveleri tüketin. Benim en sevdiğim doğal tatlı bir bitki çayı da size yardımcı olabilir. Yine benim favorilerimden doğal evde yapılmış meyveli yoğurtlar doğal birer tatlıdır. Peki hiç mi çikolata falan yok diyorsanız cevabım var evet ama az oranda olmak koşulu ile bitter çikolata bitki çayınızın yanına alabilirsiniz.

Diyetinizden çıkardığınız şeker hayatınızdan çıkmasın.

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu