Özel Haberler

“Terziler, Çırak Bulamıyor”

Bir zamanların gözde mesleği Terzilik, hazır giyim artınca unutulmaya yüz tutan Meslekler arasına giriyor. Bu arada Terziler, Çırak bulamamaktan şikayetçi. Balıkesir Umum Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar  Odası Başkanı Kazım Avcı, Terzilik mesleğinin, Peygamber mesleği olduğunu, insanlığın var olduğu günden bugüne insanları giydirdiğini ve ayakta kaldığını söyledi.

YASA ÇIKTI ÇIRAK YOK

Terzilerin, her hava şartlarına göre barınacak, sığınacak bir şeyler diktiğini, 3308 sayılı yasa ile Terzilik mesleğinin belirli meslek gruplarını kapsama alındığını anlatan Başkan Avcı, “Terzilik mesleği kapsama alındıktan sonra belli süre devam etti. Kalfalarımız, çıraklarımız kurslara giderek belgeler aldılar ve iş yeri açtılar. Ama 4+4 yasası çıktıktan sonra çırak, kalfa bulamaz olduk. Bu Yasayla ilgili herkes liseyi bitirdikten sonra meslek seçiyorlar. Liseden sonra gelen kalfalar ve çıraklar da gelseler bile başarılı olamıyorlar. Bu yüzden Endüstri Meslek Lisesi gibi okullarda, terzilik de branş olarak açılmalı. Mesleğimize ara eleman yetişmesi için girişimde bulunulmalı” dedi.

 

“Hazır giyim yaygınlaştıktan sonra Terziler kötü yönde etkilendi”

Bir zamanların gözde mesleği Terziliğin, hazır giyim artınca unutulmaya yüz tutarken, çırak bulunmasında da zorluk çekildiğini ifade eden Avcı, Terzilerin,  hazır ürünlerin daha çok tercih edilmesinden dolayı eskisi gibi rağbet göremediklerini belirtti.

Terzilik mesleğinin yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyleyen Avcı, insanların hazır giyime rağbet göstermesinden dolayı kendi mesleklerini tam olarak icra edemediklerini belirtti. Geçmişte ustaların aynı anda 5-6 çırak birden yetiştirdiğini ifade eden Avcı,  terzi dükkanlarında çalışacak çırak ve kalfa bulunamamasının mesleğin devamını riske attığını söyledi. Eskiden her Terzide en az 2-3 kişinin çalıştığını, o dönemde işlerin çok yoğun olduğunu, gerek şehirde gerekse Köyde yaşayan vatandaşların hep ısmarlama elbise diktirdiğini kaydeden Avcı, “Hazır giyim yaygınlaştıktan sonra Terziler oldukça kötü yönde etkilendi. Bizim dikimlerimiz hazır giyime nazaran biraz pahalı olduğu için halk genellikle hazıra yöneliyor” diye konuştu. Serap Tetik Acar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu