Köşe Yazıları

TIBBİYE-İ ŞAHANE

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı, Türkiye’de tıp alanında çalışanlar için bir anma ve kutlama günü olmasının yanı sıra aynı zamanda tüm sağlık çalışanlarının sorunlarını da dile getirdiği bir gün aslında.

14 Mart 1827 tarihinde Tıbbiye-i Şahane Mektebinin kuruluşu nedeniyle 1937 yılından bu yana Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart’ı,Hekimlik mesleği; kutsal bir meslek olarak kabul ediyor.Geçmişe gittiğimizde çok ilginç bilgiler ile karşı karşıya kalıyoruz aslında. Mesela ilk hastahane 1827 yılının 14 Mart’ında II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle açılıyor. Şehzadebaşı’nda ki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulan ilk hastahane bugünün kutlanmasında büyük bir paya sahip.Lakin ilk kutlama tabi ki bu hareketle başlamıyor.İlk kutlama da çok ilginç bir sebebe dayanıyor.

Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlanmış .Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar gibi dönemin ünlü doktorları da bu eyleme destek vermiş.Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamış. 1976 yılından beri de 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca, bu hafta Tıp Haftası olarak kutlanmaya devam ediyor. Aslında ülkemizde 1929 – 1937 yılları arasında bu özel gün 12 Mayıs tarihinde kutlanmış.Bunun sebebi Bursa’daki Yıldırım Darüşşafaka’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başlamasıymış.Fakat buna karar verenler yalnış kara verdiklerini düşünmüş olacaklar ki 8 yıl sonra tekrar eskiye dönüp 14 Mart tarihinde bugünü kutlamaya karar vermişler.
Ülkemizde 14 Martta kutlanan Tıp Bayramı, ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlandığınıda ekstra bir bilgi olarak söylemekte fayda var.

Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur. Kendisinden ilk kez İlyada’da Homeros bahsetmiş ve şöyle demiş : “Çağır Asklepios oğlunu, kusursuz hekimi.” Önce Zeus’un gazabıyla yıldırım çarpmasıyla öldürülen Asklepios daha sonra yine Zeus tarafından tıp tanrısı olarak ilan edilmiş. Tıp amblemlerinde yer eden, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000’ lere uzanan yılan figürü de böylece Asklepios ve onun asası ile bütünleşmiş. Asklepios’un şifa veren gücünü yılandan aldığı da bir başka söylenti.
Mitolojinin dışında yaşadığı kesin olarak bilinen ve tıbbın babası olarak kabul edilen kişi ise Hippocrates olmuş. M.Ö. 460-450 yılları arasında Kos adasında doğan ve babası da doktor olan Hipokrat’ın tıbba katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerince kabul gördüğü için birçok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında meslek yemini ederler.
Ulu Önder Musta Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine emanet edin…” ifadesinde olduğu gibi, sağlığımızı emanet ettiğimiz, bu hizmet sektöründe özveri ve inançla çalışan Türk hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız; emekleriniz süresince karşılaştığınız türlü güçlüklere rağmen, kutsal mesleğinizin icrasında vatandaşlarımızın sağlık sorunlarının çözümüne yönelik insanüstü gayretiniz bizler için çok değerlidir. Gece-gündüz, kar-çamur, bayram-tatil demeden büyük bir özveriyle insanların sağlıklı yaşaması için elinizden gelen her türlü çabayı esirgemeyen sizlere ve tüm sağlık personelimize minnet borçluyuz.Bu bağlamda tüm gücüyle çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor saygılar sunuyorum.

İlgili Makaleler

 

***********************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu