GündemEkonomiSiyaset

TOPRAKLARIMIZ KiME SATILIYOR?

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat 2017 yılının tarımsal alandaki gelişmelerini ve 2018 beklentilerini anlattı. Balıkesir ve ilçelerindeki arazi satışlarına dikkat çekti. Birileri arsa topluyor kim bunlar? Dedi.
2017 yılı ‘cep zenginleri’ yarattı diyen Sözat, birileri rant ile ceplerini doldurdu ancak, çiftçide ‘borç zengini’ oldu’ dedi. Arazi satışları ile ilgili son günlerde sık duyulmaya başlanan satışlar hakkında ise onbinlerce dönüm toplanan bu araziler kime gidiyor? İstanbul merkezli şirket kim bu şirket soruyoruz aracı ben bilmiyorum İstanbul’da bir şirket deniyor. Hal buyken bu şirketler kime ait hızla artan bu satışla topraklar kime gidiyor. Bu çok ciddi bir araştırma gerektiriyor.
ÇİFTÇİ BORÇLARI
2017 yılı sıkıntılı bir yıl oldu diyerek açıklamasını sürdüren Ziraat Odası Başkanı Sözat, hem üretime hem de üretene tabi afetler, bölgesel kuraklık, dolu, aşırı yağış vb. zarar gören çiftçilerin ödeme güçlüğü çektiğini ifade etti. ‘Çiftçilerimiz arasında tarım kredi borçlarını ödeyemeyecek durumda olanların borçları ertelendi. Gönül isterdi ki erteleme olmadan bu borçlar ödenseydi.’ dedi.
DOĞA İNTİKAMINI ALIR
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat , ‘Bir yandan rant peşinde koşanların doğayı tahrip ettiği ve bu nedenle iklim değişiklikleri olduğu iddiaları var. Ben buna inanıyorum. Menfaat için birileri doğaya uzanıyor. Bilimsel olarak ta yapılan araştırmalarda iklimin doğa ile çok ilişkisi var. Çölleşen bir ülkede Türkiye maalesef kendine yeten bir ülke konumundan çıktı. İthalatçı bir Türkiye yarattı.2017 yılı Türkiye’yi ithalat cenneti haline getirdi. Türkiye’de coğrafi anlamdaki iklim değişikliklerinin ne getireceğini bilemiyoruz ancak çevre ve doğa korunursa doğa intikam almaktan vazgeçecektir.’
‘Eleştirilerimiz Siyasi değil gerçek sıkıntılar’
2017 yılı parasal cep zengini yarattı rant peşinde olup ta cebini dolduran rant zengini bir zenginde borç zengini onlarda gariban çiftçiler. Onun için bu cep zenginlerini ikaz ediyoruz toprağa, doğaya hücum ederek betonlaştırarak çıkarlarını düşünmek yerine ülkeyi de düşünsünler istiyoruz’ dedi. Başkan Sözat 126 ülkeden Türkiye’nin ithalat yaptığını belirterek ithal olmayan ürün kalmadı. İthalat yapan bir ülkeden zarar gören yine ülke’ şeklinde konuştu. Yurt dışındaki çiftçilere değil yurt içindeki çiftçileri yaşatalım diyen Sözat her zaman söylüyorum söylediklerim siyasi değil tarımda yaşadıklarımızın bir eleştirisidir. Yanlışları söylemeye devam edeceğiz. Üretimdeki en büyük sıkıntı maliyet yüksekliği. Bir ay içinde mazota 5 zam gelir mi? Türkiye’de geliyor. Ali Osman Ata

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu