GündemEkonomiÖzel Haberler

TOPRAKTAN GELEN LEZZET

BU KAPLARDA YEMEK DAHA SAĞLIKLI
TOPRAK KAPLAR ÖMRE ÖMÜR KATIYOR
PLASTİK VE METALDEN TOPRAK ÜRÜNLERİNE DÖNÜŞ VAR

Günlük yaşantıda birçok alanda kullandığımız ürünlerde doğal olanlar tercih ediliyor.  Örneğin mutfağımızda, bir kuru fasulyeyi veya et yemeğini (güveç) normal bir tencerede mi yoksa toprak kapta mı pişirmek daha sağlıklı ve lezzetli olur; hiç şüphesiz toprak kapta. Balıkesir’de toprak kaptan yapılan ürünlerin satıldığı işyerinin sahibi İbrahim Kaçar, günümüzde insanların plastik ve metal ürünlerden ziyade toprak kap kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

 

ŞEHİRDE TEK VE SON İŞYERİ

İbrahim Kaçar, 12 yıldır sürdürdüğü mesleğini bunu 45 yıl önce başlatan dedesinden devralıp sürdürmüş. Balıkesir’de toprak mamulleri satan tek ve son işyeri olduklarını iddia eden İbrahim Kaçar, “Artık bu tür işletmeler kalmadı. Biz mesleğin son temsilcilerindeniz. Talep giderek artıyor. Çünkü insanlarda doğal yaşama dönüş isteği var. Ama ne yazık ki üretim azalıyor. Artık eskisi kadar yoğun bir üretim yok” diye konuştu.
Dsc4202

 

İNSANLAR PLASTİKTEN BIKTI
Toprak mamulü satıcısı İbrahim Kaçar, günümüzde insanların plastik ürünlerden iyice bıktığını, bunun yerine daha doğal ve sade yaşam tarzını tercih ettiklerini, bu kapsamda topraktan yapılan mamullere ilginin arttığını söyledi. Ancak, üretimin eskisi kadar olmadığı, toprak ürün satışlarının da bu nedenle ihtiyaca cevap vermediğini kaydeden Kaçar, genel adıyla ‘Çömlekçilik’ mesleğinin de yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti. “Günümüzde toprağa dönüş var. İnsanlar plastikten bıktı. Daha doğal ve sade yaşam tarzını benimsemeye başladılar. Ama üretim o kadar azaldı ki ihtiyaçlara cevap verilemiyor. Biz alıp satıyoruz, alırken de özen gösteriyoruz. Her ürünün toprağı farklı. Çömlekçiliği yapan neredeyse yok, bu nedenle ürün bulmakta çok sıkıntı çekiyoruz” dedi.

 

KUMBARA VE FİNCANLAR İLGİ GÖRÜYOR
İbrahim Kaçar,  toprakla ilgili her ürünü sattıklarını söyledi. Güvecin her çeşidinin yer aldığı işletmede son dönemde toprak kumbaraların ve toprak fincanların ilgi görürken, çeşit olarak toprak damacanalar, saksı, kül tablaları, sütlaç kabından balık tavalarına kadar müşterilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde birçok ürün yer alıyor.

FİYATLAR KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Toprak kapların imal edildiği toprağın kalitesine göre fiyat aralığının da değiştiğini aktaran İbrahim Kaçar, “Çünkü her mamulün yapıldığı yere göre ve kullandığı toprak açısından değeri artıyor veya azalıyor. Örneğin güveç çeşitlerinin ortalama fiyatı 10 ila 15 TL arasında değişiyor. Kullanılan toprak ve boyutuna göre 20 TL’ye de toprak güveç bulunuyor. Kumbaraların fiyatları ise 5-10 TL arasında. Testiler de 5 liradan başlıyor, 20 liraya kadar var. Fincan takımları 50 lira, hepsi el yapımı ve tamamen doğal” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu