GündemEkonomiKöşe Yazıları

‘TÜİK enflasyonu’ ve ‘Halkın enflasyonu’

Mayıs ayı enflasyonu açıklandı… Yıllık enflasyon yüzde 12.15 çıktı. Enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1.62 arttı. Bu rakam son 15 yılın en yüksek Mayıs ayı enflasyonu olarak kayda geçti. TÜİK’e göre geçen sene mayıs ayında vatandaşın cebindeki 100 liranın alım gücü bu yıl 87.5 TL’ye indi.

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada %2,32, çeşitli mal ve hizmetlerde %2,06, lokanta ve oteller ile gıda ve alkolsüz içeceklerde %1,45 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Mayıs ayında endekste düşüş gösteren grup olmadı. Ana harcama gruplarından alkollü içecekler ve tütün %0,15 ile en az artış gösteren grup oldu.

IMF tarafından dünya enflasyon ortalaması Nisan 2018’de %3,2 olarak hesaplanmış. Yani, Türkiye’nin aynı aydaki enflasyon oranı dünya ortalamasının yaklaşık 3,4 katı durumda. İddiada referans gösterilen bir ölçüt olmasa da, daha sağlıklı bir karşılaştırma için Türkiye’nin enflasyon oranını aynı hesap dönemi için AB, G20 ve OECD ülkeleri içerisinde karşılaştırdığımızda önemli bir tablo da gözümüze çarpıyor. Türkiye’nin Nisan 2018 enflasyon oranı, AB ülkelerinin enflasyon ortalamasının tam 7,8 katı. OECD ortalamasının 4,7 katı, içinde bulunduğumuz G20 ülkelerinin ise 4 katı.

Tabi bu enflasyon oranları TÜİK tarafından pinpon topu gibi hayatınızda bekli de hiç almayacağınız şeylerin birleşiminden hesaplanıyor. Yani pazarın, vatandaşın enflasyonu farklı. Mesela soframızda yada evimizde görmeye alışık olduğumuz limonun kilosu 6 liradan 12 liraya çıktı. Veya havuçun kilosu 3 liradan 8-9 liralara fırladı. Maydanoz 50 kuruştan 1 liraya, patates 2 liradan 3.5 liraya fırladı. Vatandaşın cebine yansıyan enflasyon daha da arttı.

Vatandaşın enflasyonu peynir, zeytin, şeker, yumurta, çiçek yağı, zeytinyağı, makarna, helva, bal, reçel, kahve, ekmek gibi ürünlerden oluşuyor. TÜİK’in hesaba kattığı gibi hortum, antepfıstığı, leblebi, madlen çikolata, ruj, iç çamaşırı, cam, musluk, kilit, tül, perde, dinamit, lastik eldiven, cam yünü, tuğla, elektrik sayacı, tencere, çöp sepeti, ampul, pil, tornavida, matkap gibi ürünlerden oluşmuyor.

TÜİK’in enflasyon hesabını doğru bulmuyorum bir vatandaş olarak. Temel ihtiyaçlar ki bunlar sadece besin olursa TÜİK enflasyonunun ayarları bozuk demektir. Eskiden canavar derlerdi enflasyona. Bu tabir unutturuldu bize son 10 yıldır. Evet bir canavar var ama kamufle edilmiş bir şekilde saklanıyor vatandaştan. Yada onlar sakladıklarını düşünüyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu