GündemEğitimSiyaset

Tüm: “Üniversiteleri bölmek en büyük darbedir!”

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, bazı üniversitelerin bölünmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada, üniversiteleri bölmenin bilim camiasına vurulmuş en büyük darbe olduğunu ifade etti.

‘ÜNİVERSİTELER DURUP DURURKEN NİYE BÖLÜNÜYOR?’
“16 yıllık iktidarınız, en büyük tahribatı eğitim sistemine verdi. Piyasalaşma ve kadrolaşma nedeniyle, eğitim sistemi hem paralı hale geldi, hem de tarikatların eline teslim edildi. Bunun faturasını da en çok çocuklarımız, gençlerimiz kısaca geleceğimiz ödemektedir. Şimdi bazı üniversitelerin bölünerek yeni üniversiteler kurulmasına ilişkin yasa tasarısı Meclis’e getirdiniz. ‘Üniversiteler durup dururken niye bölünüyor’ diye sorduğumuzda, kanun tasarısında ‘Yönetim ve denetim güçlükleri yaşanıyor’ diye belirtilmiş. Bugün üniversitelerde yönetim ve denetim sıkıntısı varsa, bunun nedeni sizin iktidarınızdır.”

ÜNİVERSİTELERİ BÖLEREK, GELENEK VE BİLGİ BİRİKİMLERİNİ YOK EDİYORLAR!
“Üniversiteler neden bölünmek isteniyor, bilmiyoruz. İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Selçuk ve Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi Türkiye’nin en eski ve en köklü okullarını bölüyorsunuz. Bunu yaparken bu üniversitelerin hocalarına, öğrencilerine, bileşenlerine hiçbir şekilde sormuyorsunuz, görüş almıyorsunuz. Kamuoyunun bu konuyu tartışmasına dahi izin vermiyorsunuz. Seçim meydanlarında ‘20 yeni üniversite açtık’ demek için, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinin birikimlerini, geleneklerini yok ediyorsunuz. Bu üniversitelerin kültürleri ve bilgi birikimleri var. Cerrahpaşalı Tıbbiyeliler ‘üniversitemize dokunma’ diyor. Bu öğrenciler, hiçbir ideolojik veya siyasi amaç gütmeden ‘bizi İstanbul Üniversitesinden, kökümüzden ayırma’ diyorlar. ‘Kökünden kopmak ölüm demektir’ diyorlar.

CHP İKTİDARINDA BÖLDÜĞÜNÜZ VE PARÇALADIĞINIZ HER ŞEYİ YENİDEN BİRLEŞTİRECEĞİZ!
“Dünya üniversiteler sıralamasında ilk 500’e giren İstanbul Üniversitesi eğer bölünürse, bilimsel çalışmalar da bölüneceğinden, ilk 500’deki yerini kaybedecektir. Üniversitelerin tamamen siyasi amaçlar yüzünden bölünmesi, ülkemizin geleceğine yapılmış bir darbedir. Üniversitelerimiz dünya eğitim sıralamasında daha da geriye düşecektir. Bu tasarıda 15 yeni vakıf üniversitesinin kurulacağı da belirtilmiştir. 20 Temmuz OHAL KHK’larıyla kapatılan vakıf üniversitelerinin FETÖ’yle yakınlığı olduğunu herkes biliyor. Şimdi eğitim sisteminin tarikatlara peşkeş çekildiği bir ortamda, üniversiteleri bölmek ve yeni vakıf üniversiteleri kurmak, vakıf üniversiteleri tarikatlara terk etmektedir. Biz, CHP olarak, üniversitelerin halka sormadan, tamamen siyasi amaçlarla bölünmesine sonuna kadar karşıyız. Ne yaparsanız yapın, medyayı, üniversiteleri ne kadar baskı altına alırsanız alın. 24 Haziran’da halkın iktidara yürüyüşünü durduramayacaksınız. Gençlerin, geleceğin aydınlık bir Türkiye için yükselişine engel olamayacaksınız. Yaşamın her alanında böldüğünüz, parçaladığınız her şeyi yeniden birleştireceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu