GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Türk Mühendisler Yerli İHA Motoru Üretti

TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) öncülüğünde yapımına başlanan ve yaklaşık 6 yılın sonunda test aşamasına gelinen İnsansız Hava Aracı (İHA) motoru PD170, Baykar tarafından üretilen Akıncı’da kullanılması için teslim edildi. Akıncı’nın uçuş testlerine önümüzdeki yıl başlanacak.

TEI ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2012’de imzalanan anlaşma kapsamında Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projesi başlatılmıştı. 6 yıllık çalışmanın sonunda yerli İHA motoru PD170’in test aşamalarına gelindi. Yerli motor 6 bin 600 metre yükseklikte 170 beygirlik güç sağlamayı başarıyor.

Aynı zamanda günümüzde kullanılan motora oranla daha az yakıt sarfeden turbodizel PD170’in ilk aşamada Akıncı içerisinde kullanılması planlanıyor. Kanat açıklığı 20 metreye kadar çıkacak Akıncı’da uydu haberleşmesi için SAT-COM sistemi yer alacak ve böylelikle aracın menzili çok daha uzatılabilecek.

Akıncı’dan sonra TSK’nın en önemli araçlarından olan ANKA-S içerisinde de kullanılması planlanan PD170’in  Alman orjinli motorun yerini alacağı ifade edildi. Ayrıca yerli motorun tüm testler sonucunda 2019 içerisinde TSK’ya girmesi ve yerlileşmede önemli bir adım atılması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu