GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Türkiye’de 5G için Laboratuvarların Kurulumuna Başlandı

Türkiye’de 5G’ye geçiş çalışmaları hakkında konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, 5G laboratuvarlarının servis sağlayıcıların büyük gayreti ve kaynak aktarımlarıyla Hacettepe, Bilkent veODTÜ‘nün bulunduğu üçgen alanda kurulmaya başladığını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülen ve Hacettepe, Bilkent ile ODTÜ’nün de dahil olduğu 5G çalışmaları tamamlandığında, sadece insanların değil cihazların da birbiriyle haberleşmesine olanak sağlanacağı belirtiliyor.

Prof. Dr. Özen, dünya telekomünikasyon sektörü açısından son derece önemli olan bu süreçte, 3 üniversitenin ortak bir çalışmada yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özen ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün son derece gelişmiş ve üst düzey araştırmalar yaptığını bildirdi.

3 üniversitenin ortaklaşa çalışmasının ABD’deki yapıya benzediğini belirten Prof. Dr. Özen, “ABD’nin doğu yakasında, saygın ve ünlü 3 üniversitenin oluşturduğu bir üçgen vardır. Buraya ‘araştırma üçgeni’ denir. Doğu yakasının neredeyse tüm Ar-Ge’si oradan çıkar. Ben de doğma büyüme Ankaralı olarak ‘bilim ve sanatın merkezi Ankara’dır’ inancımdan yola çıkarak, Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent’in konumlarını da göz önüne alarak Türkiye’nin araştırma üçgeninin burası olduğunu gösteren sembolik çalışmanın 5G olduğuna inanıyorum. 5G, Türkiye için çok önemli. Servis sağlayıcıların büyük gayret ve kaynak aktarmasıyla 5G laboratuvarları, bu üçgen alana kurulmaya başlandı.” diye konuştu.

Projede Hiçbir Mali Sıkıntı Yok

5G çalışmalarında hiçbir mali sıkıntı olmadığını belirten Özen, “Endüstride çok gerekli olan 5G teknolojileri, aynı zamanda sağlık teknolojileri, uzaktan ameliyatlar, eğitim, taşıtlar, nesnelerin internetinin olmazsa olmazı. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak çok heyecanlıyım. Sistemin çalışması için önümüzde minimum 1,5-2 yıl olduğunu biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Üçgenin bir ucunun ODTÜ’de, bir ucunun Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde olduğunu ifade eden Haluk Özen, arada Bilkent olmak üzere Eskişehir yoluna kadar uzanan üçgenin son olarak BTK’da biteceğini söyleyerek, “5G, daha ticarileşmeden bu alanda kullanılır hale gelecek ve böylece bu alandaki öğrenciler 5G ile öncelikle tanışma ayrıcalığına sahip olacaklar.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu