GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

TÜRKİYE’DE PROJELER ÇILDIRDI

Dünyadaki mega projelere bakıldığında Türkiye, 10 mega projeden 6’sına ev sahipliği yapıyor. Türkiye yapılamayanları ve hayal edilenleri yapıyor.

Ülkemizde son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere hız verildi. Dünyanın gıptayla baktığı mega projelerimiz var.

Yaşama hizmet koşusunda ,Devlet ve Millet atağı olarak nitelendirdiğim köprülerimizden tutun, Marmaray’a, Avrasya Tüneli’ne ve 3. Köprü gibi büyük projelerle artış atılımların yürümediğini adeta koştuğunu görüyoruz. 3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı ise hala devam ediyor…Bu projelere eklenen bir Kanal İstanbul projesi ile İstanbul haritasındaki değişimle gelen ve göze çarpan çılgın projeler adeta yaşama birebir dokunuyor. Göze batan bu projelerle gelen atılım ı gören Dünya’da Türkiye konuşuluyor.

Analiz…Ekonomi…Piyasa…

Mega denilen bu tür projelerde, ölçek olarak daha yoğun demir ve çimento kullanılıyor. Ve, Türkiye’de özellikle çimento ve beton üretiminin yüksek kapasitelere geldiği, dolayısıyla bu alanlardaki ihtiyacın tek bir tesisin üretimi ile dahi karşılanabileceği düşüncesi öne çıkıyor. Sektörle ilgili piyasa bilgilerinde de örneğin; İstanbul’da 20 milyon tonluk çimento üretim kapasitesi var ve bundan dolayı sektörde mega projeler bir maliyet artışının zor olacağı belirtiliyor. Bu konuda Piyasa analizi konusunda okuduğum birkaç yazıda dikkatimi çeken cümlelerden bazılarını sizinle de paylaşmak istedim. Mega projeler yüksek tüketim içeren projeler. Ancak, Türkiye’de iç piyasadaki çimento fiyatları dünyadaki emsallerinin çok altında. Türkiye’de şu anda çimentonun tonu en pahalı yerlerde 40 euro civarında, bazı yerlerde 37 euro. Dünyada emsal ülkelerde ise 60-70 euronun altına hiç düşmüyor. Projesine göre değişmekle birlikte yapımı devam eden 3. Havalimanı’nın 600-700 bin ton çimento tüketimi var. Bu da bir fabrikanın üretiminin yarısına denk geliyor. Marmara Bölgesi’ndeki üretim kapasitesi ise 20 milyon ton. Fiyatı yükselten etkenlerde var. Çimentonun hammaddesi yerli olsa da çimentonun üretilmesi için kullanılan enerji ithal. Bunların üretimdeki payı yüzde 50. Yani dolara endeksli elektik bu işin önemli girdilerinden. Yine kömür ithalatı olan malzemeler arasında. Yabancı para cinsinden alındığı için artan kurla birlikte bu alanda da maliyetler yükseliyor.

Türkiye’deki MEGA projeler

Marmaray, Avrasya Tüneli, 3. Köprü ,3. Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü (yapımı sürüyor). Kanal İstanbul projesi … 2023’e kadar 2 nükleer santral (Nükleer enerji santralları kurma süreci devam ediyor.) 2023 yılına kadar 2 nükleer santralin hayata geçirilmesi planlanıyor. Daha yazılması gereken pek çok atılım var…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu