Özel Haberler

TÜRKİYE’Yİ DOYURUYOR

Tarım ve hayvancılığın merkezi Balıkesir, domates üretiminde adeta tavan yaptı. Üreten eller, ektiklerini biçti, ‘hasat zamanı’ diyerek el birliği ile tarlalarda hasadı toplamaya koyuldu.

KALİTE TAVAN YAPTI

Kışlık salça yapmak için domates üreticilerine rağbet çok. Balıkesir’de kilosu 45 kuruşa kadar domates bulunabiliyor. Uygun fiyata buldukları domatesleri kasalara atan pazarcılar, üreten elden aldıkları salçalık domatesleri yeni bir üreticiye; yani salça yapacak kadınların ellerine bırakıyor. Yeni bir üretimin kapısı aralanırken, sofrada tüketiciyle buluşan domatesler kalitesiyle adından söz ettiriyor.

BEREKETLİ ELLER

Domates hasadı yapan Sındırgı kırsalındaki kadınlar, MERHABA’ya konuştu. Yevmiye 80TL diyerek emeğin karşılığının paha biçilmez değer olduğunu söyleyen kadınlar, ‘sabah ellerimize giydiğimiz eldivenlerle yola düşüyoruz. Yarım saatlik bir yemek molası var. Mola sonrası akşama kadar durmak yok’ diyor. Gübresi, sulama bedeli, nakliyesi, ilacı, bakım masrafları çok diyen tarla sahibi Emrullah Usta ise ‘ Say say bitmez. Yandık’ diyor.

Birinci Sınıf Domatesler Pazarda

Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan fiyatlarla ilgili olarak Pazar fiyatlarını şöyle açıkladı: Birinci sınıf domatesler pazara gidiyor ve fiyatları 1-2TL arası. Salçalık domateslerse 1TL’den satışta. Konuyla ilgili olarak tarladaki üreticiyle konuştuk. Peresesi, gübresi, sulama bedeli, nakliyesi, ilacı, bakım masrafları çok diyen tarla sahibi Emrullah Usta ‘ Say say bitmez. Eş dost, yardım elini uzatmasa yandık” diyerek yinede işini severek yaptığını söylüyor. Öteyandan Balıkesir’de yetiştirilen ve ekonomik anlamda önem taşıyan domates üretiminin tam hasat zamanı.

Tarladan sofraya 470 bin ton

11 bin 209 dekarlık alana ekilen sofralık domatesler 63 bin 637 ton üretimle Balıkesir’de güzel bir verimin alındığına işaret ediyor. Salçalık domatesler, 60 bin 400 dekar alanda 406 bin 726 ton üretimle tarladan fabrikaya rampa fiyatı 25-26 kuruştan gidiyor. Balıkesir’de 2016 Yılı TÜİK verilerine göre; 470.363 ton üretim ile Domates başı çekiyor. Balıkesir’de kalitesiyle adından söz ettiren domatesler, üreticinin elinden 50-70 kuruşa çıkıyor. Pazarda sofralık domates 1-2 TL arasında değişirken salçalık domatesin Pazar satışı 85 kuruş -1TLarasında değişiyor. Özel haber: Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu