Kamil AKYÜREK

TÜSİAD Utanmıyor mu?

TÜSİAD UTANMIYOR MU?

 

Bir önceki TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes’in, dönem başkanlığı sırasında yaptığı bir açıklama takıldı gözüme. Patronlar kulübü biraz diplomatik bir dille, AB ile ilgili endişelerini de dile getiren bir açıklama yaptılar. Önce şu açıklamaya bir bakalım.

 

Ne demiş TÜSİAD dönem başkanı Cansen Başaran Symes, son dönemde hızlanan ve ardı ardına yaşanan iç ve dış gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerinde giderek daha büyük etki yarattığını, Türkiye ekonomisinin, öngörülebilirliğin azaldığını, güven ve güvenlikte olağanüstü sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçildiğini söylemiş

 

Ne kadar ilginç değil mi!…  15 Temmuzda bir darbe girişimi yaşanıyor, devlet ve millet çok ağır bir saldırıya maruz kaldığı halde, Türk ekonomisinin öngörülebilirliği net.

 

Durun daha bitmedi açıklamalar

“Veriler, ekonomik büyümenin ciddi boyutlarda yavaşladığını, işsizliğin uzun zamandır hiç olmadığı kadar yükseldiğini gösteriyor. Son iki haftadır hızlı bir şekilde yükselen döviz kurunun, enflasyon beklentileri ve dolayısıyla uzun vadeli faizler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerden, fazlasıyla endişe duyuyoruz. Aynı zamanda, en önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ile uzun zaman süren ve çeşitli aksamalarla sekteye uğrayan müzakere sürecinin neredeyse kopma noktasına geldiği algısı bizleri ciddi şekilde endişelendiriyor. Sınır ötemizdeki Suriye ve Irak operasyonlarının yarattığı riskler gün geçtikçe büyüyor”

 

İşte asıl algı saldırıları bu paragrafta.  Cumhurbaşkanının aleni, hükümetin ise satır arasında, son zamanlarda sıkça dile getirdiği faiz oranlarındaki yükseklik ve özellikle yatırıma yansıyan negatif etkilerini sağır sultan duymuş ama bu oranlarda ısrarcı olan çoğu bankanın üyesi olduğu TÜSİAD’ın haberi olmamış galiba. Şimdi, bu bir şaka mı? Aba altı sopa mı? Faiz oranlarındaki yüksek orana bir kılıf mı? Yoksa samimi bir endişe mi?

 

Peki ya Avrupa Birliği ile ilgili cümleye ne demeli. ‘’Avrupa Birliği ile uzun zaman süren ve çeşitli aksamalarla sekteye uğrayan müzakere sürecinin neredeyse kopma noktasına geldiği algısı bizleri ciddi şekilde endişelendiriyor.’’ İnnnnsaf artık. İnsan hak ve özgürlüğü tandansında, bir çıkar ortaklığı olan AB değerlerine dahi bir ders niteliği taşıyan, 15 Temmuz milli irade direnişini günlerce yok sayan, 1963’ten beri Türkiye’yi kapısında bekleten, savaştan, yıkımdan, vahşet ’ten kaçan insanlara kapısını kapatan AB ile müzakere süreci kopma noktasına gelmişmiş. Miş, miş, miş. TÜSİAD’ın Bu beyanı sizce de ülkemize hala tepeden bakmaya alışık AB yetkililerinin açıklamasına benzemiyor mu sizce de.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu