Özel Haberler

“Üreticilere, Faizsiz Yeni Uzun Vadeli Kredi İmkanları Sunulmalı”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, yaptığı açıklamada afetlerin Çiftçinin peşini bırakmadığını ifade ederek, Haziran ve Temmuz’da yaşanan sel ve dolunun çiftçiyi vurduğunu söyledi. Özcan, Hasadın devam ettiği Temmuz’da aşırı yağışın zararı artırdığını, üretim döneminde gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu ve aşırı sıcakların, kuraklık, ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtığını belirtti

“Üreticilere, faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalı”

Özcan, açıklamasında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan doğal afetlerden zarar gören
çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmesini ve uzun vadeye yayılmasını istedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını bildirerek, “Haziran ve Temmuz’da yaşanan sel ve dolu çiftçileri vurdu. Hasadın devam ettiği Temmuz’da aşırı yağış zararı artırdı” dedi.

“Bu üretim sezonunda da afetler çiftçinin peşini bırakmadı”

Bu üretim sezonunda Aralık ayından itibaren gerçekleşen yağışların ülke genelinde üreticinin yüzünü güldürdüğünü bildiren Başkan Özcan, açıklamasında tti:
“Yağışların özellikle son aylarda bazı illerimizde aşırı olması ve sele dönüşmesi ürünlere zarar verdi. Ayrıca gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu ve aşırı sıcaklar, kuraklık, ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtı.
Bu üretim sezonunda birçok ilimizde çiftçiler hemen hemen her çeşit afetle karşı karşıya kaldı. Üretim döneminin başladığı Ekim, Kasım aylarında yağışların olmaması hububat üreticisini kuraklık riskiyle karşı karşıya bırakırken, Aralık ayından itibaren gerçekleşen afetler zarara neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Özcan, afetlerin ülke genelinde tüm çiftçileri kapsamasa da her il ve ilçede yaşanan afetlerin takip edildiğini ve hasar tespit raporlarına istinaden alınması gereken tedbirlerin ilgili kurumlara iletildiğini ifade etti.
Kasım ayının son günlerinde gerçekleşen aşırı yağışların Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ile İzmir’in Dikili ilçesinde sele dönüşerek tarım arazilerine zarar verdiğini belirten Özcan, üreticilerin beklentilerini şöyle sıraladı: “2016 yılında yapılan borç ertelemesi 2017 yılı için çıkarılmadı. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin her türlü vergi ve SGK prim borcu da en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmeli.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerimizin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve uzun vadeye yayılmalıdır. Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır.
Üreticilerimize faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalı. Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalı.”

CENGİZ GÜNER

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu