GündemÖzel Haberler

USLU ‘‘BU TOPLUMDA BİZ DE VARIZ’’

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, engellilerin toplumda hayatını daha iyi idame ettirebilmek adına önce insan faktörünü aşması gerektiğini söylerken MERHABA’ya yaptığı açıklamada, ‘‘Biz varız, bizi görün. Bakışlarınızdan, duruşunuzdan dahi ne demek istediğinizi fark ediyoruz’’ dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu aynı zamanda Karesi Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı, Balıkesir Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Üyesi ve Türkiye Engelli Meclisleri Balıkesir Temsilcisi. Her anlamda engellilerin sesi olan Zeki Uslu, engellilerin Balıkesir özelinde ve Türkiye genelinde isteklerini MERHABA’da anlattı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kutlanması yerine farkındalığın arttırılması gerektiğini söyleyen Zeki Uslu, ‘‘Engelsiz Bir Dünya, Engelsiz Bir Şehir ve Engelsiz Bir Hayat dileğiyle’’ dedi.

Nihan Merve Yılmaz: ‘‘Toplumda hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Engellilerin en büyük sorunu nedir?

Zeki Uslu: Engellilerimizin en büyük beklentisi şudur; erişilebilir bir şehir istiyorlar. Bunun altında yollar, kaldırımlar, parklar, binalar ve özellikle kamu binalarında kimseden destek almadan, onurunu zedeletmeden erişim sağlamak istiyorlar. Toplu taşıma araçlarına da erişilebilirlik çok önemli. Tüm bunlar sosyal hayat içerisinde gerekenler. Bir de sağlık sorunları yönü var. Ekonomik durumu olmayıp ta akülü sandalye ve ya yatağa mahkum olanların da hareket kabiliyetlerini arttırıcı unsurlara ihtiyaçları var. Ağır engelli yatalak bir insanın yatağı dahi ergonomik ve rahat olmalı. Engelli vatandaşlarımızın akülü sandalye, baston gibi ihtiyaçları var. Bunlar temin ediliyor.

N.M.Y: Yerel yönetimlerin ve kamunun size destekleri oluyor mu?

Z.U: Kesinlikle her zaman destekçiler. Gerek Valiliğimiz gerekse belediyelerimizin kapısını çaldığımızda her konuda yardıma hazır olduklarını ifade ediyorlar. Benim buradaki fonksiyonum, engelli temsilcisi olarak engelliler ile devletin, kurumların ve belediyelerin arasında köprü olmak. Biz sorunları taşıyoruz. Onlar çözmek için mücadele ediyor. Çözülmeyenler var mı elbette var. Çözülemeyen sorunlarımız ve yahutta öncelik bakımından çözülemeyen sorunlarımız var. Mutlaka çözülecek ama öncelikli sorunlar daha evvel işleme konuluyor. Özellikle belediyelerin bu konuda iyi niyetlerini görüyoruz. Hiçbir kurum engellilere kötü muamelede bulunmuyor ya da geri çevirmiyor. Herkes elimizden tutmak için elinden geleni yapıyor.

N.M.Y:Engellilere tavsiyeleriniz var mı?

Z.U: Engellilerin öncelikle sosyal hayata katılması gerekiyor. Sosyal hayata katılabiliyorsa diğer ihtiyaçları ardından geliyor. Sosyal hayata katılabilmesi için öncelikle sağlık sorununun çözülmesi lazım. Onun dertlerinin ya da sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Akabinde sokağa çıkması lazım. Sokağa çıktığında hareket edebilme kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Burada kaldırımlar, yollar, toplu taşıma araçları faktörü başlıyor.
N.M.Y.: Engelli vatandaşlarımızı en çok etkileyen konu nedir?

Z.U: Engellilerimizi en çok etkileyen insan faktörü. ‘Ben seni sadece insan olduğun için seviyorum’ diyecek insan arıyoruz. ‘Koçum benim’ deyip sırtımızı okşayıp ondan sonra da dönüp gidenleri biz iyi biliyoruz. İnsanların duruşundan bile bize yaklaşımlarını görüyoruz. Ben o yüzden Balıkesir özelinde yerel yönetimlerden son derece memnunum. Biz teşekkürümüzü çok sesli yapıyoruz. Eksiklerini de kulaklarına söylüyoruz. Onlarda ellerinden geleni yapıyorlar.

N.M.Y: Dernek olarak engelli vatandaşlar için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Z.U: Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanıyım. Ayrıca Karesi Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanıyım. Balıkesir Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Üyesiyim. Balıkesir’de kurulu 37 engelli derneği var. Türkiye Engelli Meclisleri Balıkesir Temsilcisi olarak bu 37 dernek direkt olarak benimle çalışıyorlar. Bunun yan sıra pek çok dernek ve kurumda da yer alıyorum. Benim bir misyonum var. Ben bir bedensel engelli olarak tüm engellilerin dertlerini dert edinen bir adam olarak hiçbirşey yapamasam gider onlarla ağlarım. Bu bile bir paylaşımdır. Onlara değer veriyorum. Ben o güzel insanlar için kendimi feda edebilirim O sessiz çığlıkların sesi olmaya çalışıyorum. Bunu da tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yapıyoruz.

N.M.Y: Engelli bireylerin toplumdaki yeri nedir? Balıkesir bu konuda duyarlı mı?

Z.U: Balıkesir genelinde toplam 22.000 engelli vatandaşımız yaşıyor. Karesi ve Altıeylül genelinde 7.000 engelli vatandaşımız yaşıyor. Yatalak olanı, kısıtlı olanı olan engellilerimiz var. Ama en önemlisi toplumun bize bakışı. Belki bir merdivenden çıkamayabiliriz. Belki kaldırımdan geçemeyebiliriz. Ama bunlar nezdinde eksiklikleriyle beraber Balıkesir erişilebilir bir şehir. Ama insan faktörünü gözardı edemeyiz. Bizim işe yaramaz, değersiz olduğumuz kanaati o kafalarda mevcut. Eğer bir engelli sokakta güzel giyiniyor ve iyi konuşuyorsa bize bunu yakıştıramadıklarını görüyoruz. Bunu belli bir kesim yapıyor. Bizim ağrımıza giden bu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu