GündemEkonomiGörüntülü Haberler

Vali Ziraat Odası’na El Attı

VALİ ZİRAAT ODASI’NA EL ATTI

 

Balıkesir Ziraat Odası tarafından düzenlenen 2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda muhtarların şikayetleri öne çıktı. Vali Ersin Yazıcı’nın konuşmalarının damga vurduğu toplantıya çok sayıda Ziraat Odası üyesi ve kırsal mahalle muhtarı katıldı.

 

Balıkesir Ziraat Odası tarafından 2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. 2016 Yılındaki çalışmaların değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat gerçekleştirdi. 2016 Yılının oldukça zor bir yıl olduğunu belirten Başkan Sözat, çiftçilerin oldukça zor dönemler yaşadığını dile getirdi. Vali Yazıcı ise konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine değindi. Toplantı sonunda Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat tarafından Vali Ersin Yazıcı’ya plaket takdim edildi. Program sona ererken muhtarların söz almadığı için itiraz etmeleri üzerine toplantı devam ettirildi. Toplantının kontrolünü eline alan vali Yazıcı, muhtarlara söz verdi.

 

Sözat ‘2016 İyi Geçmedi’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat; ‘Bu sene birlik ve beraberlik duygusu içerisinde odamız üyelerimiz, muhtarlarımız ve Valimiz ile bu toplantıyı yapmayı kararlaştırdık. 2016 Yılı, maalesef ülke genelinde ve tarımsal konularda pek iyi geçtiği söylenemez. Kötü bir yılı geride bıraktık. Ancak 2016’nın bıraktığı izleri birkaç başlıkta anlatacağım. 2016 Yılında ülkemizde 15 Temmuz ayaklanmasını yaşadık. Bu hainlere, Türk Milleti’nin Cumhuriyet’e, demokrasiye ve ülkeye olan bağlılığı ile bu girişim sonuçlanmadı. Ve bu girişimin sonuçlanmaması ülkemizin birlik ve beraberliği sayesinde önlendi. Türk Milleti bu kara günlerden sonra bir araya geldi. Tarihe de önemli bir not düşüldü. Bizim tarımsal alanda da pek iyi bir yıl geçmedi. Geçen yıl aşırı kuraklık, don gibi doğal afetlerle karşı karşıya kaldığımız bir yıl oldu. 2016 Yılında biz Ziraat Odası’nı yalnızlığa iten, zor durumda bırakan, üyelerimizin de başını ağrıtan Bakanlık talimatıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği, diğer kurumlar gibi genel merkezden yönetilme sistemine geçildi. Dolayısıyla bu sistem bizi çok sıktı. Alışkın olmadığımız bir döneme geçtik ve zorlandık. Ben şimdi Ankara ile yeni girişimlerde bulunuyorum. 2017 Aidatları henüz bize gelmedi. Biz de geldiğinde muhtar arkadaşlara göndereceğiz. Bu bizim tamamen dışımızda olan bir olay. Bu sistemle bu fiyatlarla gitmek mümkün değil. İnşallah bu seneki aidatlar geçen seneden yüksek olmaz. ’ ifadelerini kullandı.

 

Sözat ‘101 Bin Olmadıysa Valimiz Sayesinde’

Başkan Sami Sözat; ‘2016 Yılında bizim bir taş binamız vardı. Biz Yıldırım Cami Külliyesi olarak biliyorduk ama tapusu Belediyeninmiş. 1993 Yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu projesiyle aidatları toplayarak tepeden tırnağa restore ettik. 1995 Yılından sonra hiçbir belediye buradan çıkın demedi. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı Haziran ayındaki meclis toplantısından sonra buradan çıkmamız gerektiğini söyledi. Ama belediyenin burada bir kuruşu yok. Ama o binayı Ziraat Odası yapmış olmasına rağmen biz çıkmak zorunda kaldık’ diyerek 2016 yılında kuraklık, aşırı yağış, kar ve fırtınaların da etkisiyle çiftçilerin zor duruma düştüğünü belirtti. Kredi ödemeleriyle ilgili konuşan Başkan Sözat; ‘Bu doğal afetlerden sonra çiftçinin ödeme güçlüğü çektiğini belirten raporları Ankara’ya gönderdik. Ödemelerde kolaylık talebimiz oldu. Bakanlık tarafından yapılan girişimlerden sonra ise Bakanlar Kurulu Kararnamesi yayınladı. Fakat bu kararname gereği yüzde 30 zarar görmesi gerekiyordu. Karar komisyonlara bırakırdı. Ama burada da bazı aksaklıklar çıktı. Ben de Sayın Valimi aradım. Ve konuyu bildirdim. Valimizin girişimleriyle olmaz olur hale geldi. Ve çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi kararı alındı. Bu konuda Valimize teşekkür ediyorum. Geçenlerde bir gazetede Balıkesir’de adliyede 100 bin icra dosyası olduğu yazıyordu. 101 bin olmamışsa bu Valimiz sayesindedir’ ifadelerini kullandı.

 

Yazıcı ‘O Kar Gün Milat Oldu’

Toplantıda konuşma yapan Vali Ersin Yazıcı; ‘Başkanımız biraz karamsar bir tablo çizdi ama ben öyle düşünmüyorum. 2016 Yılının 15 Temmuz’unda çok kötü, kara bir gün yaşadık. O gece hainler ülkenin demokrasisine, Cumhuriyeti’ne kast etmeye kalktı. Türk Milleti de gereğini yaparak demokrasisine, Cumhuriyet’ine, milli iradesine sahip çıktı. O günden beri yaşananları çok iyi görüyoruz. O Kara gün bir milat oldu ve neredeyse bütün dünya üzerimize geliyor. Aslında bunu Türk Milleti olarak ilk defa yaşamıyoruz biz. Yakın tarihimizde de bütün dünyanın üzerimize geldiğini ve her tarafın işgal edildiğini gördük. Savaşacak erkeklerimizin olmadığı, bütçemizin olmadığı kurtuluş Savaşı’nı bir düşünelim. Bu millet, savaşacak teçhizatı yokken, bütün toprakları işgal edilmişken, çoluğuyla, çocuğuyla savaştılar. O günlerden sonra verdiğimiz mücadeleye ile düşmanlarımızı topraklarımızdan atıp bağımsızlığımızı kazandık. 15 Temmuz’dan sonra farkındaysanız bizi iç savaşa sokamayıp, hain planlarını gerçekleştiremeyenler başarılı olamayınca ekonomimizle vurmaya çalıştılar. Diğer hainler de sırada bekliyorlardı PKK, IŞID gibi hainler ülkeyi karıştırmaya çalışıyorlar. Bu da yetmedi. Son aylarda ekonomimizle ilgili bir takım planlar yapılıyor. Bir takım komplo torileri hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ama şunu unutuyorlar. Hiçbirşeyi kalmamış, savaşacak erkeği, teçhizatı kalmamış bir millet Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlığını kazandı. Fabrikalarını da kurdu. Ekonomisini de güçlendirdi ve bugünlere geldik. Demek ki bu zorluklar aslında Türk Milleti’ni yıldıramaz. Ben bu kadar üzerimize gelindiği bu günlerde sizden öncelikle ülkemiz için birlik ve beraberlik içinde olduğumuz duygusunun yayılmasını, bu duyguyu taşımanızı istiyorum ifadelerini kullandı.

 

Yazıcı ‘Az Kazansak Da Çok Çalışacağız’

Herkes üzerimize geliyor. Dolarda yaşanan bu durum normal bir şey değil. Birileri dokunuyor, birşeyler yapıyor. Bunu küresel güçler yapıyor. Ekonomimizin bozulması lazım onlara göre. Diğer taraftan başaramadıkları için böyle geliyorlar üzerimize. Ama bu büyük millet buna müsaade etmeyecek. Oturup ağlamak yok. Koşullar en olursa olsun çok çalışacağız. Herkes en iyisini yapacak. Herkes daha çok çalışacak. Daha az kazansak bile daha çok çalışacağız. Birileri gelip ne bizim cebimize para koyar ne de iyi olmamızı ister. Kimse gelip bizi kurtarmayacak. Kurtuluş Savaşı’nda da kimse gelip bizi kurtarmadı. Bugünkü koşullarımız Kurtuluş Savaşı’ndan çok daha iyi durumda. Eğer bir sihirli formül varsa çalışmak dışında, ve ya birileri gelip bizi kurtaracaksa söyleyin. O birinci dünya savaşı sonrasında vardı. Amerikan mandasına girelim diyenler de oldu. Ama bugün bu ülkede birkaç hain dışında kimse yok. Biz kendi aklımızla, vatan bilincimizle kendimiz kurtaracağız. Kendi istikametimizi kendimiz belirleyeceğiz. Sorunlarımız elbette olacak. Ama bunları çözmek için bile çok çalışacağız. Az kazanırız çok kazanırız ama bu ülke bizim. O yüzden çok çalışmak zorundayız. ifadelerini kullandı.

 

Programı Vali Yazıcı Yönetti

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’ın Vali Ersin Yazıcı’ya plaket takdim etmesi ile sona ermesi planlanan toplantının sonlarında söz alamadıkları için şikayet eden bazı muhtarlar, Vali Ersin Yazıcı’nın kendilerini dinlemesini talep ettiler. Yoğun programına rağmen muhtarlara da söz verilmesi gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı, programı yönlendirmesi için Başkan Sami Sözat’a direktifte bulundu. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’ın sessiz kalması üzerine ‘Programı da ben yönetirim’ diyen  Vali Yazıcı, kürsüye geçerek beş kişiye söz vereceğini belirtti. Bazı muhtarların;  ‘Ziraat Odaları bizden aylardır aidat alıyor. Bize geriye dönük hizmet olarak ne sunuyor. Bunun açıklamasını istiyoruz?’ dediler.

 

Efe ‘Konuşmak Yasak Mı Bu Memlekette?’

Çiftçinin çok fazla sorunu olduğunu belirten Dereçiftlik Mahalle Muhtarı Emin Efe; ‘Sayın Valim, bu aidat meselesini Başkanla görüştük. Bunun Ankara’dan merkezden olduğunu söyledi. Ben de kendilerine şunu söyleyeceğim; O zaman Balıkesir Ziraat Odası yönetiminin ya da sizlerin burada ne anlamı var? Devlet destek veriyor köylüye bu doğru ama bizim desteğimizin yarısını da bütün birlikler alıyor. Et Birliği, Süt Birliği, Ziraat Odası, Haykoop alıyor. Ya bu nedir ya? Ne biçim bir memleket olduk. Devlet 10 lira verse 2 lira geçiyor bizim elimize. Yanlış anlamayın biraz kızgınız. Buraya kadar getirdiler bizleri. Biz muhtar olarak Büyükşehir olmadan önce karar defterine kararımızı aldığımızda siz Valimiz de onayladığında o karar geçerlidir. Ziraat Odası, Süt Birliği alsın aidatlarımızı. Gübre 70 lira olmuş. Olsun ne olacak? Ne yapacak bu vatandaş? Siyasetçiye söylüyoruz aynı. Başkanına söylüyoruz aynı. O zaman bize ‘Bu muhtar muhalefet. Bu muhtar çok konuşuyor’ deniliyor. Konuşmakta mı yasak bu memlekette’ dedi.

 

Demiray ‘Hükümet Onu Yaptıysa Sen Ne Yaptın?

Toplantıda söz alan Şamlı Mahalle Muhtarı Rahmi Demiray; ‘Başkan Sami Sözat’a soruyoruz ‘Süt ürünleri para yapmadı. Ne yapacağız diye?’. ‘Hükümet yapıyor’ diyor. Bir yönetim kurulu vardır. Biz diyoruz ki; Bugüne kadar ‘Hükümet zam yaptı. Hükümet onu yaptı. Hükümet bunu yaptı’ dediniz. Peki çiftçi ürünlerini satamayınca sen neredesin Ziraat Odası? Aramasını, para toplamasını biliyorsunuz. Bir günden bir günü bir çiftçimiz de odaya gelip derdini anlatamıyor Sayın Valim. Bir tane benim ineğim var. Ziraat Odası alıyor, Çiftçi Malları, Belediye, Tarım İl Müdürlüğü alıyor. Beş ayrı yerin bir hayvanım üzerinden para alacağı yer var. Bizim mahallelerimize bir Vali, Belediye Başkanı ya da Kurum Müdürü geldiği zaman biz muhtarlar olarak bir saygısızlık yapmadık. Yapmayız. Biz zor durumdayız’ ifadelerini kullandı.

 

Yazıcı ‘Odaların Sizinle İlgilenmesi Lazım’

Gelen sorular üzerine Vali Yazıcı; ‘Arkadaşlar benim cevaplamam gereken soruları ben cevaplayayım. Ondan sonra yetişmem gereken bir program var ayrılmak zorundayım. Başkan burada. Seçilmişler hesabını verecek. Başkan-Muhtar konuşursunuz. Karşınızda ekonomik gücü yüksek olan işletmeler var. Bu durumda dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütün üreticiler bir şekilde örgütleniyor. Örgütlenmesi gerekiyor. Çünkü karşılarındaki kişi, kuruluş, kurum, geniş anlamda baktığımızda daha güçlü sizden. Dolayısıyla sizin de güçlenmeniz için bilgili olmanız lazım. Ama tabi birliklerin yönetimlerini siz oluşturuyorsunuz. Orada ödenecek aidat miktarları gibi konulara siz karar veriyorsunuz. Bu konulara Ziraat Odası Yönetimi ve üyeleri karar veriyor. Ben neden öyle olduğunu bilmiyorum ama belediyeyi kapsayan zorlukları varsa ben aldım onu üzerime. Ama birliklerle ilgili Tarım Bakanlığı’nın bilgileri varsa kesintilerle ilgili. Yetkim dahilinde ona müdahale edeceğim. Odaların ya da birliklerin normalde kuruluş amacı şu arkadaşlar; ‘Sizin haklarınızı birey olarak koruyamayacağından topluca korumak için ve sizinle ilgilenmesi lazım’ dedi.

 

Yazıcı ‘Topu Başkalarına Atmayı Seviyoruz’

Herkesin elinden geldiği ölçüde yapabileceklerini yapması gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı; ‘Biz millet olarak hep topu başkalarına atmayı çok seviyoruz. Bakın ben şu anda eğitimle ilgili bir çalışma yapıyorum. Ve söze başlarken 300-500 kişilik öğretmen gruplarıyla görüşüyorum. Bütün sorunlarınız, talepleriniz, istekleriniz, önerileriniz ‘Biz ne yapabiliriz?’ noktasında olacak. Bana kalkıp da ‘Şu bana bunu yapsın’ dememek lazım. Biz de burada yapabileceklerimiz hakkında konuşalım. Herkes o sorumluluğu alsın. Onun yükümlülüklerini yerine getirsin. Yoksa bugünkü toplantılar da ‘Ak Parti şunu yapsın’ diye söyleyebiliriz. Ama lütfen önce odalar, ‘Ben ne yapabilirim?’e baksın. Kendi yapacaklarını yapsın. Onun ötesini de zaten siz tekdir edersiniz’ ifadelerini kullandı.

 

Yazıcı ‘Başkan Olarak Tatmin Edici Cevabı Verirsiniz’

Vali Ersin Yazıcı, programdan ayrılmadan önce sözü Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’a bırakarak şu ifadeleri kullandı; ‘Başkanım şimdi benim ayrılmam lazım. Siz arkadaşlara cevap vereceksiniz. Yetkili kişisiniz. Arkadaşlara tatmin edici cevap vermeniz lazım. Hem genel bilgiler adına hem oda adına’ dedi. Vali Yazıcı; ‘Türkiye’nin bu sorunu yıllardır devam ediyor. Biz bu sorunları hep yaşıyoruz birlikler ve odalar ne yaptığını üreticisine tam izah edemiyor. Yoksa üreticiler verdikleri aidatın karşılığını alıyorsa bir şey talep etmiyorlar. Ama yıllardır bu sorun yaşanıyor. Bunda sorun var galiba.’

 

Sözat ‘Bir Kutuda Beş Fos Çıkmaması Lazım’

Vali Yazıcı’nın programdan ayrılmasının ardından salonda kalan muhtarlara açıklamalarda bulunan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat şu ifadeleri kullandı; ‘Her odanın ve ya birliğin kuruluş kanunları var. Özel kanunla kurulmuş bir teşkilattır Ziraat Odaları. Ne kadar aidat alınacağı ve bunun miktarının ne olacağı kanunla belirlenmiştir. Esasında gerçeği biliyorlar ama burada da başka türlü davranıyorlar. Haklılık payları da var ama bir kutuda beş tane fos çıkmaması lazım. Haklı oldukları nokta şu; evet her yerde ek ücret ödüyorlar. Odaların aidat alma hakkı var ama Tarım İl Müdürlüğü neden ücret alıyor? Onu anlamış değilim. Bu kadar yaygın bir aidat toplama olayı hakikaten yanlış. Ama şunu söylemeliyim ki Ziraat Odaları, oldukça güç şartlarda bile çiftçisini düşünerek hareket ediyor.’

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu