GündemEkonomiÖzel Haberler

VATANDAŞIN GÜNDEMİ ‘POŞET’

2019 ile birlikte asgari ücreti, zamları ve yerel seçimleri unutan vatandaş bazı marketlerde uygulamaya konulan poşet parasına odaklandı.

Yeni yıl için en çok konuşulan konulardan biri olan ücretli poşet uygulaması 1 Ocak 2019 itibariyle başladı. Ücretli poşet uygulamasını MERHABA’ya değerlendiren vatandaşlar, marketten 25 kuruşa poşet almak yerine bakın neyi tercih etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayımlanan yönetmelikle ücretsiz olarak verilen poşetler 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle artık tüm marketlerde ücretli olarak temin edilmeye başlandı. Plastik poşetlerin tanesi ise 25 kuruş olarak belirlendi. Marketlerin ekmek, manav ve şarküteri bölümlerinde açıkta satılan ürünlerin hijyeninin korunması açısından bu bölümde plastik poşetler ücretsiz olarak temin edilecek.

BAKKALLARDA DA BAŞLIYOR

Ücretli poşet uygulamasının bakkallarda da başladığını söyleyen Balıkesir Bakkallar, Bayiler ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, ‘‘Ücretli poşet uygulaması marketlerle birlikte bakkallarda da başladı. Ama bunun da belli kıstasları var. Mesela 15 mikron kalınlığa kadar olan poşetler ücretsiz. 15 Mikronun üstündeki yerler ise ücretli olacak. Üç ay süre verildi. Üç ay içinde tüm bakkallarda da uygulama başlamış olacak. Tabi bu bir poşetten elde edilen gelirin 15 kuruşu devlete gidecek. 10 kuruş esnafın kasasında kalacak’’ dedi.

KİMİNDEN DESTEK KİMİNDEN ELEŞTİRİ

Hüseyin Mercan:  Yazık vatandaşa. Eskiden file ya da kese kağıdı vardı. Günümüzde file ya da kese kağıdı üretimi de yok. Vatandaşlar o zaman ürünleri nasıl taşıyacaklar? Bu uygulamayı hiç beğenmedim. Devletin görevi vatandaşına sahip çıkmak ve refah seviyesini yükseltmek. Ama biz de tam tersi oluyor. Vatandaş sürekli para harcıyor. Poşet uygulamasından da bir sürü para kazanacaklar.

Zafer Tekin: Marketlerde poşetin paralı olması çevreye sağladığı yarar açısından güzel bir gelişme. Çevre kirliliğini azaltmaya yönelik güzel bir uygulama olmuş. Bunu yapanları tebrik ediyorum. Fakat ücretler de çok yüksek. Bu da vatandaşın alım gücünü etkiliyor. Eskiye dönüş olmalı. Bez torbalar kullanılmalı.

Aylin Yazgan: Marketten malzemeler alıyoruz. Bu malzemeleri nereye koyacağız. Bir poşete 25 kuruş vermek çok kötü.  İnsanların buna verecek parası yok. Bir de buna mı para verelim? 25 kuruştan 4 tane aldık. Eskiden 6 poşet alırken şimdi sayısını düşürdük. Plastik poşet yerine başka bir şey bulunabilirdi, kağıt veya başka bir şey. Ben de markette çalışıyorum. Şimdi müşteri gelecek sürekli şikayet edecek, sıkıntı olacak

Canan Güven: Markette satılan poşetler 25 kuruştan satılıyor. Marketten 4 tane poşet alsak 1 TL vereceğiz. Bu da çok yüksek. O yüzden artık markete giderken bez torbalar almak lazım. Biz öyle bir çözüm bulacağız. Artık marketlerde ve bakkallarda da bu uygulama olacakmış. Biz vatandaşlara yazık ya. Her yere ödeme yapıyoruz ama vatandaşı düşünen yok.

Cemile Işık: Bu poşetten şikayetçiyim. Çünkü aldığım ücretin karşılığında zaten fazlasını ödüyorum, bir de bunu ödüyorum parayla. Elinde poşet mi taşıyacak sokakta adam. Eskiden file vardı. Tamam bu da zararlı ama bunun da zararını düşünecekti. Bugün başlayan uygulama yarın bitiyor. Vatandaş deneme yanılma tahtası oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu