GündemKöşe Yazıları

VİTAMİN..

Geçtiğimiz yıllarda vitaminler konulu köşe yazılarımı hatırlayanlarınız olacaktır. Bugün yine D vitamininden başlayarak vitaminler konusunu tekrar hatırlatmak istedim.

Yapılan araştırmalarda dikkat çeken D Vitamininin sayısız faydaları neler? Kalp rahatsızlığından yaşamını yitiren Balıkesir’deki pekçok vatandaşın olduğu göz önüne alındığında Balıkesirlilere de “D” vitaminsiz kalmayın diyerek bu konuda uzman tavsiyelerine yer vereceğim.

D vitamini sayısız faydalarının yanı sıra hasar görmüş kalp hücrelerini onararak kalbi yenileyebiliyor. edildi. Evet, D vitamini eksikliği kalp krizi yaratmıyor ama kalp krizi riskini arttırabiliyor. Bu konuda yapılan bir araştırmada Türkiye’de her 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülmüş. Bugünler de yine hatırlarsanız zayıflama önerileri ve çevremde duyduğum birkaç cümleyi de sizlere aktarmıştım zayıflamak isteyenlerde de D vitamini eksikliği görülüyor…

Hekim tavsiyesi ve ne dediyse dinlenmesi önemli…

Güneş ışığından yararlanamadığımız için D vitamini eksikliği yaygın görülen bir halk sağlığı sorunu. D vitamini düşük düzeyde olan kişiler tespit edildiğinde doktorlarının planladığı tedavide D vitamini doğru kullanılmıyor. Hekim veriyor ancak hekimin dediği gibi değil de kendi bildiğimiz gibi kullanıyor olmak bu işe çare olmuyor. Basite almayın derim.

Günlük D vitamini gereksinimini yiyeceklerle karşılamak imkansız. Mutlaka doğru güneş ışığından yararlanmak veya doğru desteği kullanmak şart. D vitamini çocuklarda büyüyen kemik dokusu, erişkinlerde kemiğin yeniden yapımı hatta kemik yoğunluğunun korunması için gerekli kalsiyum ve fosfor düzeylerinin dengede olmasını sağlıyor. D vitamini yağda eriyen vitaminlerden. Besinlerle alınan D vitamini toplam günlük gereksinimin ancak yüzde 10 kadarını karşılayabiliyor. Gereksinimin yüzde 90’ı güneş ışınlarının ultraviyole etkisi sayesinde deride D vitamini öncüleriyle teması sonrasında sentez başlar ve böbreklerde aktif D vitaminine dönüşüyor. Vücudun en az yüzde 25’lik kısmı 15-20 dakika süreyle güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde güneşe maruz kalmalı. Kimler düzenli olarak kanda D vitamin düzeyini kontrol etmeli o konuda da ;Kemik hastalıkları osteomalazi ve osteoporozu olanlar, D vitamini eksikliğini düşündüren kas ve iskelet sistemine ait belirtileri olan kişiler, Koyu tenliler, güneş ışığından yeterince yararlanamayanalar, Güneş ışığından korunmak için yüksek faktörlü koruyucu krem kullananlar, Hava kirliliği yoğun olan bölgelerde yaşayanlar, Yaşlılar ve obezite sorunu olanlar, Sık hamilelik yaşayan ve hamile kadınlar, Sindirim sisteminde emilim problemi yaşayanlar olarak sıralayabiliriz.
D vitamini içeren besinler:

Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
Tereyağı
Ton balığı
Somon
Uskumru
İstridye
Karaciğer
Yumurta sarısı
Tatlı patates
Balık yağı
Mantar
Maydanoz
Yonca
Isırganotu
Yulaf

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu