Gündem

Vitaminler Konuşuyor – C Vitamini

Merhaba sevgili okurlarım…

 

Bugün sizlere neden vitamin alımlarına dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. Vitamin alımı konusunda dikkat etmemiz gereken çok noktalar var.  Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam için yeteri kadar vitamin almalıyız. Ama bu konuda dikkatli de olmamız gerekiyor. Önemsenmediği takdirde sağlığımıza tahmin edemeyeceğimizden çok daha fazla zarar veriyor. O yüzden dozunda tüketilmesi gerekiyor.

 

Ne az ne fazla…

Özellikle soğuk havalarla gelen kış hastalıklarından gripten herkes muzdarip. Bir çok insandan duyuyorum bağışıklık sistemini korumak adına doğal beslenmenin yanı sıra vitamin desteklerine de başvuruyor.

Günlük beslenmede sebze, meyve, kuru baklagiller, süt ürünleri, et-yumurta gibi protein açısından zengin besinlerden herhangi birini içermediği  ya da az miktarda içerdiğinde vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin tümünü besinlerden sağlanamayacağı için vitamin takviyesi gerekiyor.

Soğuk algınlığından korunmak için bol  bol C vitamini alırız.

Ama dikkat…

Çünkü yüksek miktarda alınan C vitamini  böbrekler yoluyla dışarı atılıyor. Uzun süre alındığında böbreklerde  oksalat taşları oluşturuyor. Ayrıca C vitamini mide asidini arttırıyor.

O yüzden bilinçli hareket edilmesi gerekiyor.

Büyüme çağında, hamilelikte, yaşlılıkta, kronik hastalığı olanlarda eksikliği saptanan vitaminlerin doktor tavsiyesi alınarak kullanılması gerekiyor.

Genetik yapılarımız, yaşam tarzımız, yaş ve kilo gibi özelliklerimiz farklı olduğu için vitaminlere ihtiyaç duyulan miktar da  kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.

Örnek vermem gerekirse  çocuklar ve  yaşlılar D vitamine, sigara içenler C vitamine,  vejetaryenler B12 vitamine daha fazla ihtiyaç duyuyor.

Ayrıca 30 yaşın üzerinde kadınların kalsiyum takviyesi gerekir çünkü 30 yaşından sonra kadınlar daha fazla kalsiyum kaybetmeye başlıyor. Bu da kemiklerde zayıflamaya neden oluyor.  Ağrı da görülebiliyor.

Gerekli olan kalsiyumun emilmesi ve vücut tarafından tam olarak kullanılabilmesi için D vitamini ile birlikte alınması gerekiyor. Bu yaşlarda süt ve süt ürünlerinin daha çok tüketilmesi gerektiği gibi güneş ışığından daha fazla yararlanılması şart. Ayrıca egzersize de  önem verilmesi sağlık açısından önemli.

 

Sağlıcakla kalın….

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu