GündemTeknoloji

Yapay zeka…

21. yüzyılın başlarındayız. Her şey bilim ve teknoloji ile gelişiyor. Hemde öyle bir gelişme ki, bunları takip etmek bile zor oluyor. 1800’lü yılların buharlı otomobilleri, mazot, benzin, gaz ve şimdide elektrikli olarak yaşamımızdaki yerini alıyor. Gelecek artık elektrikli makinelerde. Enerji güç demek dünyada. Enerjiniz varsa gücünüz var demektir. Her şeyde enerji gereksinimi arttı.

Artık eskisi gibi insan günü çok şey ifade etmiyor. İnsanların yapabileceklerini, makineler ve yavaş yavaş robotlar yapmaya başlıyor.

1800lü yılların ortaları, 1900’lü yılların başlarında Avrupa ülkerinden fabriklara makineler geldiğinde insanlar işlerinden çıkarılmaya başlandı. O dönem bir çok fabrikada işçiler makineleri kırıp yaktı. İşlerinin çalındığını, insanlara gerek kalmadığını söylediler. Tarihte böyle bir çok isyan vardır.

Peki şimdilerde? Artık insanların yerine bir çok problemi bilgisayarlar çözmeye başladı. insan sadece düğmelere basıp yönlendiren olmaya başladı. gelecekte ise düğmeye basacak yada yönlendiren kişiye de gerek kalmayacak. Yapay zeka çalışmaları ürkütücü boyutlarda. Biz görmeyiz demeyin sadece 30 yıl içinde neler göreceğiz neler? Dünyanın önemli beyinleri, yani zeki insanları bir çok defa yapay zeka konusunda uyarılarda bulunuyor. Mesela daha geçenlerde Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar koyundaki yüz ifadelerini okuyarak, koyunun ne kadar acı çektiğini ölçebilen bir yapay zeka geliştirdiler.

Veya geçenlerde Türkiye’ye gelen ve Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilen Robot Sofia. Düşünüyor, sorguluyor ve öğreniyor. Bu sadece en basiti. Beklide görmemizi istedikleri en basit yapay zekalardan.

Tabi insan kötü düşünmek istemiyor, fakat uyarıda bulunanların dünyanın en zeki olduğu öner sürülen insanları tarafından yapılması da korku salıyor içimize. 3. dünya savaşını yapay zekaların çıkartacağı iddia ediliyor. Velhasıl hepsini göreceğiz. Ömrümüz olursa yapay zekanın geldiği durumu ve yaşamımıza etkisini de göreceğiz. Sonuçta onlarında yaşaması için enerji şart. Enerjiye sahip olan güce de sahip olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu