GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

‘Yapay Zekanın Babası’: Teknolojiden Korkmak Yersiz

Teknoloji endüstrisinde ‘yapay zekanın babası’ olarak bilinen Alman bilgisayar uzmanı Jürgen Schmidhuber, yapay zekanın bir gün insanlardan daha akıllı olacağını, ancak bunun korkmak için bir neden olmadığını söyledi.

“Yapay zeka bir kurtuluş yolu mu, yoksa insanlığın sonu mu?”  sorusu, son dönemin en popüler tartışma konularının başında geliyor. Kimi insanlar, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmada yapay zekanın kilit bir rolü olduğunu düşünürken, kimileri de bu teknolojinin insanoğlunun gezegendeki varlığını tehdit ettiğini düşünüyor.

Yapay zekanın öncü isimlerinden Schmidhuber, CNBC’ye verdiği demeçte, her geçen gün gelişen yapay zekanın insanoğlunun yararına olacağını söyledi. Teknolojiyle ilgili felaket senaryolarını yersiz bulan Schmidhuber, insanlığın ilk önce ‘kendisine benzeyen’ varlıklardan korkması gerektiğini belirtti.

Yapay zeka ile ilgli korkunç uyarıların altında çoğunlukla aynı ismin imzası bulunuyor: Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO’su Elon Musk. Ünlü mucit, Mart ayında düzenlenen South By Southwest(SXSW)festivalinde ‘Yapay zeka nükleer silahlardan daha tehlikeli, o zaman neden yasal bir denetimimiz yok? Bu tamamen delilik”  ifadelerini kullanmıştı.

Musk ile bu konu hakkında saatlerce konuştuğunu belirten Schmidhuber, “Ona, yapay zekanın bir zaman sonra insanlardan daha akıllı olacağını ve bizlere ilgisini kaybedeceğini söyledim. Gelecekte yapay zekanın insanla değil, daha çok diğer yapay zekalarla ilgileneceğini tahmin ediyorum”  dedi.

Schmidhuber, 1997 yılında bugün yapay zeka teknolojilerinin temelini oluşturan, ‘Long Short Term Memory’ (Uzun Kısa Süreli Bellek) tekniği üzerine bir çalışmada yer almıştı. Nitekim ünlü bilgisayar uzmanının ‘yapay zekanın babası’ lakabını almasının altında bu çalışma yatıyor.

Schmidhuber, halihazırdaki yapay zeka çalışmalarının yüzde 95’inin insan yaşamını daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu bir hale getirerek iyileştirmekle ilgili olduğunu belirtti. Geri kalan kısmın askeri araştırmalarda kullanıldığını kabul eden Schmidhuber, yine de endişelenecek bir durumun olmadığını söylüyor.

Yapay zeka alanında yapılan çalışmalar sizi endişelendiriyor mu? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu