GündemEkonomi

YAPILANDIRMALAR İÇİN SON GÜN 31 TEMMUZ

Esnaf ve sanatkârı yakından ilgilendiren yapılandırmalar ile BESOB’un ev sahipliğinde düzenlendi. Seminerde Vergi Dairesi ve SGK’daki yapılandırmalar anlatıldı. Her iki kurumda borç faizlerinim silineceği ve gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacağını ifade edildi. Ayrıca borcunu peşin ödeyen vatandaşlarımız gecikme faizinin yüzde 90’ını da ödemeyecekler.

7143 ve 7144 Sayılı Kanunlar hakkında bilgi verilen seminerde ayrıca bölümünde basit usul muhasebe kanunda yapılan değişikliklerle ilgili Atılım firması hazırladıkları programla ilgili bilgilendirme de yaptı.
Seminere SGK İl Müdürü Muhammed Sıddık Polat ve Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, SGK İl Müdür Yardımcısı Bayram Özerk, SGK Emeklilik Sorumlusu Atıf Koyun, Gelir İdaresi Grup Müdürü Seyit Tekin, Atılım Bilgisayar Şirket Genel Müdürü Mehmet Onur, Yazılım Programcısı Mahmut Suner, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile BESOB’a bağlı 85 odanın genel sekreterleri katıldı.
Seminer Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem’in konuşması ile başladı.

43 BİN ESNAFIMIZI İLGİLENDİRİYOR

Başkan Fehmi Erdem “Esnaflarımızı, sanayicilerimizi yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Maliye ile işi olan vatandaşımız, gümrükler ile sorunu olan vatandaşımız, sigorta ile borcu olanlar yani kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular. Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları, otoyol kaçak geçişleri, askerlik, nüfus, RTÜK, köprü cezaları gibi kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Devlet vatandaşla el sıkışılıyor. Bu konularla ilgili düzenlediğimiz seminere Balıkesir’deki 43 bin esnafın temsilcileri olan 85 odamızın genel sekreterlerini davet ettik. Böylece esnafımızı daha iyi bilgilendirmeyi amaçladık” diye konuştu.

FAİZLER SİLİNİYOR

Gelir İdaresi Grup Müdürü Seyit Tekin Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünün azaltılarak taksitler halinde ödenmesine imkan verilmesi, Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması, Vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesi, Matrah ve vergi artırımı koşuluyla geçmiş yıllara ilişkin vergi incelenmesi yapılmaması, stokların, kasa ve ortaklardan alacaklara ilişkin işletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesi, Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, vadesi 31.12.2013’den önce olan 100 liranın altındaki alacakların tahsilinden vazgeçilmesi amaçlandığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

“Vergi, SGK primlerine ilişkin ihtilaflı alacaklar kanun kapsamında yer alacak ve vergi prim barışı sağlanmış olacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz. Matrah artışı sağlamak suretiyle burada vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlaşmazlık sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylık sağlıyoruz. Diyoruz ki; gel bir miktar şeyini artır, onun üzerinden vergini al bu defterleri kapatalım. Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meşrulaştırmış oluyor. Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız Temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler. Peşin ödeyen vatandaşlarımız gecikme faizinin yüzde 90’ını ödemeyecekler.”

EMEKLİLİK HAKKI KAZANANLARA KREDİ İMKANI

SGK İl Müdür Yardımcısı Bayram Özerk ise SGK yapılandırma kapsamında; 2018 Mart ayı ve öncesi dönemlere ait 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılarına ait sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları (yarısı silinerek), iş kazası, meslek hastalığı veya işveren ya da üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan hizmet sürelerini ihyası halinde doğacak alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacağını ifade etti.

Özerk ayrıca şunları söyledi: “Emekli vatandaşlarımız, geçmiş zamanda emekli olduğu zaman yeni bir iş yeri açarsa yüzde 15 destek primi yatırıyordu. Bunu biz kaldırdık ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. O borçları siliyoruz. Bağ-Kur borcu olup sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Borç ayrı sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Burada bir düzenleme yapıyoruz.”

Atılım Bilgisayar Genel Müdürü Mehmet Onur ise Vergi Dairesi’nin Vergi beyan defterine esnaf odalarının sisteminden otomatik veri atan programın yazılımı hakkında 85 esnaf odasının genel sekreterlerini bilgilendirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu