GündemKöşe Yazıları

YAZÖREN MAĞARASI KEŞFİ VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ -2

Yazören Mağarası ; Türkiye’nin 9. en uzun mağarası. Mağara’nın girişte tavan yüksekliği 25 metre. Geniş bir bölgenin yüzey suları bu mağaradan boşalıyor.

Bu nedenle yarı aktif bir mağara . Kış ve bahar aylarında etkin bir su akışına sahne oluyor. Suyun binlerce yıldır süren bu macerasını mağaranın duvarlarındaki izlerden okumak mümkün.Mağaranın orta kısımlarındaki galerilerde sarkıt ve dikitler bulunuyor. Yüzeyden süzülerek mağaraya ulaşan kireçli suların eseri bu olağanüstü oluşumlar. Arkadaşlarımız ile beraber mağaranın derinliklerine dalmadan önce son hazırlıkları yapıyoruz.Kafa lambalarımızı da taktıktan sonra maceramıza başlıyoruz. Ekibimiz ile birlikte mağarada kimi zaman çok dar, kimi zaman da geniş galerilerde ilerliyoruz.Galerileri geniş ya da dar kılan suyun aşındırma gücü.Yaklaşık 400 metre ilerlemiştik ki rehberimiz bizi sessiz olmamız konusnuda uyardı.İlerde yoğun ve rahatsız edici bir ses vardı.Işıklarımızı tutuğumuzda yoğun yarası kolonisi ile karşı karşıya olduğumuzu gördük.

Yüzlerce yarasa etrafımızda uçuşuyor ses çıkartıyor.İnanın hepimiz korku içindeyiz.O an yaşadığımız korkuyu şuan burada size anlatmam pek mümkün değil.Tavana baktığımızda yarasa yoğunluğundan tavan hareket ediyor gibi gözüküyordu.Bazen anlatmak değil yaşamak gerekli sanırım.Ekip arkadaşlarımızdan bazıları devam etmek istemedi.Ama grup çoğunluğu devam etmekte kararlıydı.

Yarasaların içinden maceramıza devam etmeye karar verdik.Çok sessizce hareket etmeye ve yarasaları ürkütmemeye çalışarak o bölgeden geçtik.İnanın bütün ekip arkadaşlarımızın sadece nefes alış verişlerinden başka bir de yarasaların çıkarttığı ses vardı mağarada.Korkudan neredeyse nefes bile almamaya çalışarak ilerliyorduk.İlerledikçe yarasa dışkılarından dolayı mağarada ağır pis bir koku olmaya başladı.Nefes almakta da zorluk çekmeye başladık.Çünkü ilerledikçe hava akımı azalıyordu.Buda nefes almamızı güçleştiriyordu. Yaklaşık 700 metre ilerledikten sonra bir galeriye çıktık.Galeri muhteşem belki yıllarca süren oluşumlar,sarkıtlar muhteşem duygular içindeyim.Bu güzelliklere bakıyoruz. Görünürlerde yol yok .Dip kısımda ufak bir aralık bulduk.Sadece bir kişinin geçebileceği ve sürünerek ilerlenebilecek bir çıkış.İçimizden bir arkadaşımız bir süre tek girip ilerledi.Ama yolculuk anlaşılan uzun sürecek.Geri döndü ve bu kalabalık grup ile buradan devam etmememiz konusunda bizi uyardı.Açıkçası yaşadığımız macera bize yetmişti.

Gruptan kimse itiraz etmedi ve dönüşe geçtik.Dönüş yolculuğunda yarasalara yakın bir bölgede hepimiz ışıklarımızı kapattık ve yaklaşık 10 dakika karanlığı ve yarasaların seslerini dinledik.Mezarda olmak gibi bir duygu.Karanlığı ilk defa bu derece içten yaşadım,iliklerime kadar hissettim.Mağara keşfimiz yaklaşık 40 dakika sürdü.Çıkışta hepimiz yaşadağımız bu muhteşem deneyimi birbirimize anlattık.Mağara çıkışında yüzümüzün ifadesini görmenizi isterdim değerli dostlar.Son zamanlarda yaşadığım en ürkütücü ve muhteşem deneyimdi diyebilirim.

Sanırım şimdi yemek zamanı.Erkekler odun toplamaya , bayanlar sucukları,domatesleri,biberleri ve ekmekleri hazırlamaya.Bu muhteşem macera ateş başında sucuk ekmek keyfi ile bitti.Yemeklerimizi yedikten sonra yaklaşık 2 km’lik bir dönüş yolculuğu ardından minibüsümüz bizi yol kenarından aldı.Kaptanın dediğine göre Yazören köyünün halkını zor tutmuş. Köylüler tutturmuş defineciler geldi mağaraya diye kazma küreklerle yanımıza geleceklermiş.Kaptan yapmayın etmeyin onlar sporcu demiş de olası bir tatsızlığı engellemiş.Meğersem Yazören Köyü halkı mağarada define olduğuna inanıyormuş.Valla biz ekipçe korkudan define vardıysa da,gözümüz define falan görmedi.Fakat ruhumuz maceraya doydu.

Bu macera sonunda biz değerli bir taş,para vs bulamadık ama harika dostluklar,paylaşımlar ve macera dolu bir gün yaşadık. Dostluklarımız dan daha değerli bir define olduğunu zannetmiyorum.Yeni bir macerada buluşmak üzere dostlarım yaşamın keyfini çıkartmaya bakın.Balıkesir’de yapacak çok şey var yeterki yapmayı isteyin.Yaşamayı bilin!

 

****************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu