GündemKamil AKYÜREKKöşe Yazıları

YEM SANAYİNDEN İYİ NİYETLİ BİR ADIM PEKİ, YETERLİ Mİ?

Geçtiğimiz hafta süt üretimi ve hayvancılık yapan çiftçilerin yem ile ilgili yoğun şikayetlerini dikkate alan ve döviz kurunda yaşanan dalgalanma sonrası, orantısız bir artış yaşandığına dair haberimize rakamlarla birlikte gazetemizin manşetinde yer vermiştik.

Öncelikle, Haberimizin hem Balıkesir’de, hem de Ankara’da ilgili siyasi ve bürokratik çevrelerce dikkate alındığını ve konunun dikkatle araştırılıp gerekli önlemlerin alınacağı bilgisinin hem kendi adımıza, hem de sıkıntı yaşayan binlerce çiftçi adına bizi oldukça sevindirdiğini söyleyebilirim.

Konu ile ilgili bir diğer sevindirici haberde, hafta sonu Balıkesir Ticaret Borsası’ndan geldi. Yem Üreticiliği yapan 9 firma temsilcisinin Borsa çatısı altında bir araya geldiği toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada “Toplantıya katılan Balıkesir’in yem sanayicileri olarak, hükümetimizin açıkladığı enflasyonla mücadele programını destekliyoruz” mesajı yer alırken, bir diğer paragrafta da “Hayvancılığın en önemli girdilerinden olan yem hammaddesinin %50-%60 oranında ithal edildiği buna ilaveten bu yıl rekoltenin de düşük kaldığı’ bilgisi paylaşılarak Yem Sanayicileri olarak bir fırsatçılığın söz konusu olmadığı” mesajı verilmiş.

Borsadan yapılan açıklamanın tümüne sayfalarımızda da yer verdik. Dileyen açıklamanın tümünü sayfalarımızdan okuyabilir. Şahsen Yem fiyatlarında ki seyri detayları ile araştırdığım için ben bu açıklamayı kendi adıma iyi niyetli bir adım olarak görmekle birlikte bu açıklamanın yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Peki, neden yetersiz?

Çünkü açıklamada orantısız olduğunu düşündüğüm artışlarla ilgili kapsamlı ve tatminkar bir açıklama söz konusu değil. Sonuçta ticari işletmelerinin bazı bilgileri kamuoyu ile paylaşmak istememesi en doğal hakkı. Buna da bir itirazım yok. Ama iki cümle ile “bu zamları yapmak zorundaydık ve fakat hükumetimizin enflasyonla mücadele programını destekliyoruz” şeklinde özetlenmesini de hem an itibari ile deyim yerinde ise kan ağlayan çitçiler adına, hem de genel çözüm adına tatminkar bir açıklama olarak görmüyorum.

Yine de ümitli olduğumu ifade etmek istiyorum. Zira bu açıklama gerçekten de iyi niyetle yapılan bir açıklama ve sektör temsilcilerinin bir araya gelmesini daha da kolaylaştıracak bir açılış hamlesi olarak ta görülebilir. Ayrıca Yem sanayicilerinin de bu sorunu çözme çabası ve iradesi olduğuna inanmak istiyorum. Aksini, yani sorunun bir parçası olmak istemediklerine de neredeyse eminim.
Kalın sağlıcakla…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu