GündemTeknoloji

Yeni bir cihaz, elektronik cihazların pil ömrünü yüz kattan fazla arttırabilir

Yeni bir cihaz, elektronik cihazların pil ömrünü yüz kattan fazla arttırabilir

Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer batarya ile çalışan elektronik cihazlar için başlıca şikayetler arasında çok kısa olan batarya ömürleri yer alıyor. Missouri Üniversitesi araştrırmacıları, pil ömrünü tam 100 kat artırabilecek bir cihaz geliştirdi.
Missouri Üniversitesi’nden araştrırmacılar, pil ömrünü tam 100 kat arttırabilecek bir cihaz geliştirdi. Silikon veya germanyumdan üretilen yarı iletken diyotlar ve yükselticiler, modern elektronik cihazlarda kilit unsurlar. Bir diyot normalde akım ve voltajı sadece yönlendirme yönü boyunca iletir, ancak voltaj tersine çevrildiğinde akım durur. Bu anahtarlama işlemi, dağılma veya güç kaynağının tükenmesi nedeniyle büyük bir enerjiye ve dolayısıyla pil ömrüne etki eder. Yarı iletkenleri manyetik bir sistemle değiştirerek, daha gelişmiş işlevler ile daha az güç tüketen bir cihaz oluşturmak istendi. Bal peteği yapısında bir manyetik materyal sayesinde, batarya ömrünün tam 100 katına kadar çıkarılabileceği belirtiliyor.

Malzeme, normal olarak elektronik cihazlarda bulunan yarı iletken bir diyotla kıyaslandığında kayda değer ölçüde daha az enerji tüketiyor. Manyetik diyot, çok az güç harcayan ve böylece güç kaynağının verimliliğini arttıran yeni manyetik transistörler ve amplifikatörlerin önünü açıyor. Bu, tasarımcıların pil ömrünü yüz kattan fazla arttırabileceği anlamına gelebilir. Dizüstü bilgisayar veya masaüstü CPU’larında üretilen ısıyı da azaltabilir.

Nihai ürünü geliştirmek için daha fazla iş yapılmasına ihtiyaç var. Ürünün 5 saatlik şarj ömrüne sahip olan herhangi bir cihazı, 500 saatlik şarj edilebileceği söyleniyor. Cihaz, uzaktan açılıp kapanabilecek bir yapıya da sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu