GündemSiyasetTürkiye Gündemi

YENİ SİSTEMİ DEĞERLENDİRDİ

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Meclisi kanun çıkarma konusunda tek merci haline getiriyoruz. Kanun çıkarma yetkisi meclisindir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur.” şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Devlet Protokolü iftarında yaptığı konuşmada, “Bakanlıkların sayısı, benzer iş yapan kurumların birleştirilmesi gibi yenilikler seçimin ardından hayata geçirilecek” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine dair konuşan Erdoğan, ”Tek Parti dönemini zaten demokratik dönem olarak göremeyiz, milletimizin hür iradesi yoktu” şeklinde konuştu. Darbelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan ”15 Temmuz darbe girişimi gibi bir büyük felaketle de yüzleştik. Darbeci sistemin fırsat bulduğunda hortlayabileceğini gördük. 16 Nisan halk oylamasını yaşadık, ardından 24 Haziran erken seçim geldi.” ifadelerini kullandı. Erdoğan ”Türkiye’nin elde ettiği tüm kazanımlar istikrar döneminde elde edilmiştir. İstikrar döneminde dahi sistemin nasıl tıkanabileceğini gösterdi.” dedi.

GÜÇLER AYRILIĞI VURGUSU

Erdoğan ”Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yönetim mimarlığı kısmında da çalışmalarımız yürütüyor, dersimizi iyi çalışıyoruz. Demokrasinin özünde güçler ayrılığı vardır. Meclis kanunları çıkaracak ve denetim görevini yapacak, hükümet bu kanunlara göre ülkeyi yönetecek. 24 Haziran’da sona erecek mevcut sistemde gerçekten işler böyle mi yürütülüyordu? Mecliste çoğunluğa sahip olmayan hükümetin kurulabilmesi, hadi kuruldu, çalışabilmesi mümkün değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile Meclis’i kanun çıkarma konusunda tek merci yapıyoruz. Kanun çıkarma yetkisi meclisindir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur. Hepinizin çok iyi bildiği bu işleyişi burada tekrar ederek Türkiye’nin güçler ayrılığına biraz daha yaklaşacağını belirtmek istiyorum.” vurgusunda bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu