GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Büyümeye Devam Ediyor

Küresel anlamda yenilenebilir enerjinin büyüyüşü büyük bir hızla devam ediyor. 100’den fazla şehir, elektriğinin çoğunu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretirken, Avrupa’da da yenilenebilir enerji kaynakları ilk defa kömürden daha fazla elektrik üretti.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı ise 2020’de tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlardan daha ucuz olacağını belirtiyor. Bu trend özellikle büyük şirketler tarafından da takip ediliyor.

Teknoloji endüstrisi denildiğinde akla ilk gelen şirketlerden Google ve Apple ise enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladıklarını açıkladı. Paylaştıkları blog gönderisinde Google, artık kullandıklarından daha fazla seviyede enerjiyi yenilebilir enerji kaynaklarından aldığını belirtti. Şirketin 2017’de koyduğu hedef, bütün ofislerinin ve 13 veri işlem merkezinin kullandığı enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı içeriyordu.

Yalnız bu Google’ın ofis ve veri merkezlerinin sadece yenilenebilir enerji kullandığı anlamına gelmiyor. Google, şirketin tükettiği enerji miktarı kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmış. Yani şirket her tüketilen kilowatt saat için, sadece Google’ın kullanımı için inşa edilmiş rüzgar ve güneşten kaynaklı enerji kaynaklarına sahip. Benzer bir şekilde Apple’ın da tüm küresel operasyonları, yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışmıyor. Ama dün yaptığı açıklamada Apple, yenilenebilir enerji yatırımları ve yeşil enerji tahvilleri ile artık kullandıkları enerji kadar yenilenebilir enerjiye sahip olduklarını açıkladı. Şirket aynı zamanda rüzgar, güneş ve diğer temiz enerji kaynaklarına dünyanın neredeyse her noktasında yatırım yapıyor. Burada üretilen fazla enerjiyi dağıtım için sattıklarını belirten şirket aynı zamanda yeni kurdukları dev Apple Park kampüsünün enerjisini de yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağını açıklamıştı.

Maalesef merkezi elektrik dağıtım şebekelerine olan bağımlılık, bölgesel monopoliler ve bürokratik engeller yüzünden bu iki dev şirketin yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışması mümkün değil. Ama bu durum, şirketlerin yaptıkları yatırımların önemini azaltmıyor.

Google ve Apple’ın yaptığı yatırımlar, bölgedeki ekonomik sistemde elle tutulur bir değişikliğe yol açıyor. Bazen bu yatırımlar, normalde bu bölgelerde yatırım yapacak gücü olmayan sistemler adına da yapıldığından, yenilenebilir enerji kaynakları büyüme şansı yakalıyor. Her iki şirketin daha da büyüyeceğini düşünürsek, bu yatırımların da yardımı ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın öngörüsü gerçek olacak gibi.

Kaynak: Verge, Clean Technica

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu