GündemGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Yeşil zeytinler taş ve ahşapla kırılarak sofralara ulaşıyor

BALIKESİR’in Edremit Körfezi’nde sofraların vazgeçilmezi olan yeşil zeytinler bölge kadınlarının taş ve ahşaplarla kırması ardından sofralara geliyor.

Ege sofralarının vazgeçilmezi “kırma yeşil zeytin”in hazırlanarak sofralara ulaşması için bu günlerde, körfezdeki evlerde ve ticari işletmelerde zeytin kırma mesaisi başladı.

Ege sofralarının vazgeçilmezi bu kahvaltılık ürün, olgunlaşmadan toplanan yeşil zeytinlerden yapılıyor. Ayvalık ve Edremit tipi yeşil zeytinlerin, taş ya da ahşap bir aparatla dövüldükten sonra içi su dolu bidon ve kavanozlarda 15-20 gün olgunlaşmasıyla elde edilen kırma zeytinlerin sezonluk tazeleri, çarşı ve pazarda yerini almaya başladı. Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Zeytinyağı üreticisi Mehmet Semerci, Edremit tipi kırma zeytin alışkanlığının tüm Türkiye’ye yayıldığını söyledi.

Kırmaz zeytinin ilk zeytin ürünün işaretçisi olduğunu belirten Semerci, “Türkiye’ye yayılmış ve insan sağlığına ve özellikle çocukların ihtiyacı olan işte oleuropein E.A.D ve K vitaminlerinin içinde barındıran bir üründür. Biz o ürünün tabii ki bugün teknoloji ile irintili olarak makinelerle kırmak mümkün ama en sağlıklı en insana faydalı şekli tahta takozlarla kırmak olduğunu biliyoruz ve o şekilde üretim yapmaya çalışıyoruz. Ülkede özellikle bu bölgede bilinen bu Edremit tipi kırma zeytin alışkanlığı Türkiye’nin birçok yerinde yer etmiş ve bu tüketilmektedir. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki yıl için bu senenin ürünleri hazırlanmaya başlanırken fiyatlarında daha makul seviyelerde olacağının Türk halkının işte her sofrasında bulundurabileceğini düşünüyoruz.” dedi.Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu