Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BEN HİÇ BİR ŞEYİ UNUTMAM!

 

Bazı kişiler hafızasına çok güvenir, bazıları ise her şeyi unuttuğunu söyler. Siz de hangisi var? Eğer unutkanlık var diyorsanız ilk iş olarak bir nörologla görüşmenizi tavsiye ederim. Yok hafızam fena değil ama bunu korumak hatta daha iyi bir hafızaya sahip olmak isterim derseniz size birkaç önerim olacak.

İlk olarak iyi ve yeterli bir uyku. En az günde 7-8 saat uyumanız, ama kaliteli uyumanız çok önemli. Böylece dinç bir beyin elde edecek ve daha kuvvetli bir belleğe sahip olacaksınız. Tabii ki ikinci sırada olmazsa olmaz egzersiz yapmak; egzersiz beyin kan akımını arttırır, çalışan kaslarla birlikte beyne uyarı vererek onu dinç tutar. Size elbette egzersiz olarak da yine yürüyüş diyeceğim. Hepimizin önemli sorunlarından biri çok işi aynı anda yapmaya çalışmak; bu aslında beyine göre değil. Beyin aynı çok şey yapmayı sevmez. İşleri sıraya koymak onu daha az yorar ve yaşlandırır. Günümüzün belası stres ve depresyon hafızanın en büyük düşmanlarıdır. Çünkü bu iki durum beyin hücrelerini tahrip ederek hafızayı bozar. Oysa ki gülmek hem beyinde ki pek çok bölgeyi canlandırır ve sizi stresten korur. Sevdiğiniz kişilerle daha çok birlikte olmak güçlü bir bellek için de önemlidir. Bir diğer önemli şeyde zihinsel olarak lütfen aktif kalın; maalesef bizim toplumumuzda yaşlandıkça kişiler kenara çekilir, hayattan uzaklaşır ve en önemlisi de hiçbir şey okumaz, yazmaz. Lütfen sürekli bişeyler okuyun, gazete, kitap ne olursa veya bulmaca, sudoku gibi şeyler çözün. Bunlar hem keyifli hem de zihinsel aktivite faaliyetleridir. Elbette yiyecekleri de burada unutmamak gerek; B ve C vitamini içeren besinler, fındık, yeşil sebzeler, yaban mersini, avakado, domates bunlardan bazıları.

Aslında size daha çok önerim var iyi bir hafıza için ancak bunları da başka bir köşe yazımda sizlerle paylaşacağım. Hep iyi anıların yer aldığı güçlü bir hafızanız olması dileklerimle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu