GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

SAĞLIĞIN FORMÜLÜ MUTLULUK MU?

Kendimizi daha iyi hissetmek ve sağlığımızı iyileştirmek için neler neler yapıyoruz. Sağlıklı yemekler, spor, doktor kontrolleri…Ama bunlar her zaman yeterli olmuyor. Arada denir ya adam kendine çok iyi bakıyordu, hep sağlıklı beslenirdi, sporunu da yapardı, üstelik şişmanda değildi ama hastalandı. Buna benzer sözleri her zaman duyarız değil mi? İşte bu duyduklarımızda ne eksik derseniz duygularımız ve kaygılarımızın bakımı. Peki onlar yolunda mı, onlar için ne yapıyoruz? Bilimsel kanıtlar gerçekten kişilerin duygularının sağlıklı yaşama ve uzun bir hayata çok ciddi katkıları olduğunu göstermiştir. Sağlık üzerine pozitif duyguların olumlu etkisini yaşamak için kısa süreli bir iyilik hali yeterli değildir. Olumlu bakış, azalmış stres ve gevşeme hayatınızın bir parçası olmalıdır. İyi ama bunları nasıl yapacağız, kolay mı bunları elde etmek dediğinizi duyar gibiyim. Elbette değil ama bir kenarından başlamaya ne dersiniz? Bunun için size bazı önerilerde bulunacağım.

İlk olarak yaptığınız işi sevin ve iş yaparken tüm konsantrasyonunuzu işe verin. Yapılan çalışmalarda insanların tamamen işine daldığında ve yaptıklarına konsantre olduklarında en büyük memnuniyeti bildirdikleri gösterilmiştir. Erdemlerinize uygun davranmak çok önemlidir. Mutlu olmada yaş faktörünün çok etkisi olmadığını söylemek mümkündür. Yaş almanın keyfine varmak, yılları dolu dolu yaşama şansına sahip olmak bence büyük bir mutluluk. İşimizi yaparken ya da herhangi bir ortamda iken zamanı takip etmemeli, saate bakmamayı ve gereksiz yere telefonlarımızı kurcalamamayı öğrenmeliyiz. Zaten insan sevdiği ve mutlu olduğu ortamda bunları yapmaz.

Davranışlarınızın başkaları tarafından nasıl yorumlanacağına çok fazla takılmayın, kendiniz gibi olun. Yapacağınız işleri kendinizde yük olarak hissetmeyin; alış-veriş, yarın giyilecek kıyafetler gibi; çok gereksiz işler için plan yapmak sizi yorar. Aktif olun; hiçbir işi yapmaya üşenmeyin.

İşte bu saydığım basit aktiviteler sizi inanın önce mutlu sonrasında da sağlıklı yapar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu