GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Afrika’da plastik farkındalığı terlikten yapılan bir gemi ile sağlanıyor

Plastik sorununa dikkat çekmek için her gün farklı yaratıcı projeler üretiliyor. Bu kez de tamamen plastik atıklardan yapılan bir tekne, Hint Okyanusu’ndaki ilk seferini yaptı. Bu tekne sayesinde, Kenya ve Tanzanya kıyı topluluklarında ‘plastik devrimi’ başlaması hedefleniyor. Gezi, bir yere ulaşma amacı gütmekten ziyade yolculuk esnasında farkındalık yaratma hedefini taşıyor. Flipflopi yolculuğuna 24 Ocak’ta Kenya’nın Lamu adasından başladı.

Yaklaşık 30.000 adet geri dönüşüme tabii tutulmuş parmak arası terlikle örtülmüş olan Flipflopi adlı teknenin yapımında 10 ton yerel olarak geri dönüştürülmüş plastik kullanılmış. Flipflopi, Watamu, Kilifi, Mombasa, Diani ve Pemba adalarında yerel topluluklara, okula giden çocuklara ve devlet yetkililerine kendi plastiklerini nasıl geri dönüştüreceklerini anlatacak ve tek kullanımlık plastiklerin yıkıcı doğası hakkında farkındalıklarını artıracak şekilde duraklara uğrayacak. Programda ayrıca insanlara ilkel teknolojiyi kullanarak plastikten ip yapmayı öğreten geri dönüşüm atölyeleri de olacak. Hükümetleri, işletmeleri ve vatandaşları son on yılda tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırmak için teşvik etmeye çalışan UN Environment’ın Temiz Denizler Kampanyası, seferleri destekliyor.  Proje lideri Dipesh Pabari, UN Environment’ta yapmış olduğu konuşmada “Bu plastik devrimin hikâyesini inşa etmeyi ve tek kullanımlık plastik malzemelerin korkunç olduğunu dünyaya vurgulamaya devam etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Uluslararası plastik sorunu

Dünyanın dört bir yanında ülkeler, karayı ve okyanusu tehlikeli biçimde kirletmeye devam eden; deniz yaşamı ve su altı ekosistemleri için tehdit oluşturan tek kullanımlık plastik kullanımını önemli ölçüde azaltmaya çalışıyor. Avrupa Birliği kısa süre önce strafor, pipet, pamuklu çubuk ve plastik çatal bıçak takımı gibi plastik parçaların yasaklanmasını ve plastik su şişeleri ve kapları imalatçılarına yeni katı düzenlemeler getirmeyi kabul etti. AB’ye göre, 2030 yılına kadar, tüm yeni plastik su şişelerinin, en az yüzde 30 oranında geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılması hedef olarak belirlenmelidir.

Afrika’da plastik devrimi

Flipflopi’nin bir Afrika hikâyesi olarak görülmesinin önemini vurgulayan Pabari, Avrupa’nın aksine, Afrika’nın ‘henüz tüketime dayalı bir topluma dönüşmek zorunda kalmamış’ bir kıta olmaya devam ettiğini söyledi. “Bu, tek kullanımlık plastikler ve kullan at kültürü tamamen hakim olmadan önce, Hint Okyanusu bölgesindeki yeni tüketici popülasyonlarını bir araya getirmek ve etkilemek için bir fırsat” dedi. Atıktan tekne, bölgenin insanlarını tek kullanımlık plastiklerden uzak tutmak için atılmış ilk adım değil. 2017 yılının ağustos ayında Kenya, plastik bir poşet üretme, satma veya yalnızca kullanmanın bedeli olarak dört yıla kadar hapis veya 40.000 dolar para cezası olan, dünyanın en sert yasağını getirmişti.

Kaynak: livekindly

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu