GündemÖzel Haberler

‘’AHİLİK KÜLTÜRÜNE İHTİYACIMIZ VAR’’

Balıkesirli esnaflar, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutluyor. Ahilik kültürüne dünden daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyen esnaflar, çırak bulmakta zorluk çektiklerini belirttiler. Esnaflar, MERHABA’ya yaptıkları değerlendirmede vatandaşlara da çağrıda bulundular.

13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı, Türk tarihinde meslek edindirmek ve meslek ahlakı kazandırmak amacıyla kuruldu. Ustalık ve kalfalık sisteminin en iyi örneklerinin verildiği ahilik, toplumumuzun en önemli kültürel değerlerinden bir tanesiydi. Dünden bugüne esnaflığı konuştuğumuz Balıkesir esnafları ise çırak bulamamaktan yakınırken, ahilik kültürüne sıkı sıkıya bağlanmak gerektiğini söylediler. Son dönemde döviz krizi ve doların yükselmesinin aslında önemli bir eşik olduğunu söyleyen esnaflar, Balıkesirli vatandaşlara yerli malı ürünler kullanmaları konusunda çağrıda bulundular.

Hikmet Karaman (Ayakkabıcı) :Ben 63 senedir esnaflık yapıyorum. Esnaflık oldukça önemlidir. Doğru ve dürüst, güzel bir esnaflık yaparsan güzel işler çıkar ortaya. Balıkesir’de herkes beni biliyor. ‘’Ayakkabıcı Pala’’ denildiğinde herkes tanır. Ben dürüstlükten taviz vermem. Asla dükkanımda Çin Malı ürün ya da zamlı ürün bulunmaz. Dolar kuru yükseldi diye herkes zam yaptı. Ama ben asla bunu fırsata çevirmem. Tek ricam vatandaşlarımız yerli malı ürünlere sahip çıksınlar. Kendi esnaflarından alışveriş yapsınlar. Ahilik kültürünü canlandırmak vatandaşlara da düşüyor. Büyük marketlerde ucuz diye alınan ürünler kısa süre sonra yıpranıyor, eskiyor, kırılıp, dökülüyor. O nedenle yerli malı ürünlere talep daha da artmalı. Ben tüm esnafımızın da Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutluyorum.

Enbiye Kurt (Aktar) : Ben henüz yeni esnafım. 4 Yıldır esnaflık yapıyorum. Bu süre içerisinde çok mutlu oldum. Esnaf arkadaşlarımız arasında komşuluk ilişkileri çok güzel. Birlik ve beraberlik duygusu var. Ahilik kültürünün en temel özelliği dürüstlüktür. Bu konuda da çok dikkat ediyorum. Vatandaşımız en iyi ürünleri en uygun fiyatlara alsınlar. Tekrar gelsinler. Ürünleri, aileleriyle birlikte severek tüketsinler. Biz bunları istiyoruz. Tabi ki esnaflığın da zorlukları var. Teknoloji hızla geliştikçe bu esnaflığı da etkiliyor. Artık çırak yetişmiyor. Gençler bu mesleği tercih etmiyor. Masa başı işlerle mutlu oluyorlar. Ama esnaflık çok güzel bir meslek. Ben tüm esnaf arkadaşlarımın Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramlarını kutluyorum.

Müjdat Gültekin (Saatçi) : Ben uzun yıllar esnaflık yaptım. 1978-1997 yılları arasında esnaftım. Bir süre ara verdikten sonra üç yıl evvel tekrar esnaflığa döndüm. Tabi ki o yıllarda esnaflık yapmakla şimdi esnaf olmak arasında çok değişiklikler var. O zamanlar çırak olurdu o yetiştirilirdi. Tüm ahlaki kavramlar, dürüstlük ilkesi benimsenirdi. Vatandaş ile esnaf arasında gönül bağı vardı. Vatandaşlar alışveriş yaptığı esnafını değiştirmezdi. Alışveriş merkezleri, büyük işletmelerin ortaya çıkmasıyla esnaflık da eskisi gibi değil. İşler de çok iyi sayılmaz ama biz Ahilik Kültürünü sürdürmeye, dürüst ve güvenilir olmaktan taviz vermemeye niyetliyiz. Tüm esnafımızın da Ahilik Bayramı’nı kutluyorum. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu