GündemÖzel Haberler

BALIKESİR BAROSUNDAN HABER VAR!

Balıkesir Baro Başkanı Erol Kayabay, kadın ve çocuk hakları komisyonu kurduklarını söylerken, bu konuda yaptıkları çalışmaları MERHABA’ya değerlendirdi. Baro kadın Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu’ndan Zeynep Erdiner Tonguç ise kadınların mağduriyet halinde Baro’nun Kadın Hakları Komisyonlarına başvurabileceklerini söyledi.

Rakamlarla kadına şiddetin ve çocuk istismarının boyutlarını gözler önüne seren Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, ‘‘2017 yılının ilk ayında 206 kadının öldürüldüğü ülkemizde 2018 yılının ilk 6 ayında da 206 kadın, eşi, babası oğlu, sevgilisi veya tanımadığı bir erkek tarafından katledildi. 2018 yılının ilk 6 ayında erkek şiddeti nedeniyle en az 63 çocuk annesiz kaldı. Yılın ilk 6 ayında katledilen 206 kadından 85’ini kimin öldürdüğü tespit edilmezken, 56’sı evli olduğu erkek tarafından, 16’sı erkek arkadaşı tarafından, 11’i oğlu tarafından, 11’i akrabası tarafından, 10’u tanımadığı biri tarafından, 10’u, 8’i ayrıldığı erkek arkadaşı tarafından, 5’i babası tarafından, 4’ü de boşandığı erkek tarafından öldürüldü. Ülkemizde son on yılda 482.908 kız çocuğu küçük yaşta evlendirilirken, bunlardan 142.298’i küçücük yaşta anne oldu. Son 18 ayda 21.957 çocuk hamile kalırken 8.000 çocuk istismara uğradı. Bu istismarlardan doğan 3.019 çocuğun ise 743’ü cezaevlerinde kalıyor. Ülkemizdeki çocuk işçi sayısı ise 2 milyon…’’ şeklinde konuştu. Balıkesir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Yönetim Kurulundan Zeynep Erdiner Tonguç , Balıkesir Barosu olarak kadın haklarına yönelik önemli projeleri olduğunu söyledi. Kırsalda ve merkezde kadın haklarına yönelik eğitim vereceklerini söyleyen Tonguç, Valilik, belediyeler ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde çalıştıklarının altını çizdi. Tonguç, ‘‘Kadınlarımız asla yalnız değil. Biz varız’’ dedi.

‘‘HUKUK ÇOCUĞUN YAŞI KONUSUNDA ÇELİŞKİLİ’’

‘‘Bandırma ve Körfez Bölgesi’nde kadın ve çocuk haklarına yönelik komisyonların alt kurullarını oluşturacağız. Oradaki kurulma aşamasına başladık. Oradaki gönüllü arkadaşlardan bir komisyon oluşturacağız ve yılbaşından sonra da tanıtımını gerçekleştireceğiz. Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonumuz Merkez, Bandırma ve Körfez olmak üzere 3 şekilde devam edecek.

‘‘GENÇLERE ÖNCELİK VERECEĞİZ’’

Komisyonlarda gençlere öncelik vereceklerini söyleyen Baro Başkanı Erol Kayabay, ‘‘Bu sene komisyonlarda gençlere yer vereceğiz. Çünkü onların baro yönetimlerinde yer alabilmeleri için beş yıllık bir tecrübe edinmeleri gerekiyor. Bizde bu süre zarfında komisyonlarda aktif olarak yer almasını istiyoruz. Onlar da gayet iyiler’’ dedi.

‘‘HERKES HUKUK BİLECEK’’

‘Hukuk Okuryazarlığı Projesi’ ile ilgili detayları paylaşan Kayabay şu ifadeleri kullandı; ‘‘Hukuğun temel ilkelerini vatandaşa anlatabilmek adına böyle bir projemiz var. ‘Müşteki’, ‘Tanık’ nedir? Haklarımız nelerdir? Bunları anlatacağız. Vatandaşların kendilerine ulaşan evrakları daha rahat çözebilmeleri için yasal prosedürlere daha rahat uyum sağlamaları için birkaç eğitimden oluşan bir proje hazırlıyoruz. Tabi buna da ilgili olan kişiler katılacak. Avukatlar, Akademisyenler eğitim verecek. Burada amacımız toplumda hukukun üstünlüğünü anlatmak ve hak arama bilinci yaratmak. Vatandaşı bilinçlendirmek, hak arama özgürlüğünün işler hale gelmesini sağlamayı hedefliyoruz. Tabi ki avukatlık mesleğinin gelişmesine, avukatsız savunmanın olmayacağına ve vatandaşın avukatın kapısını çalmaktan çekinmemesini sağlayacağız’’ dedi.

‘‘YARDIM KOMİSYONLARINA GELMEKTEN ÇEKİNMEYİN’’

Baronun yardım komisyonları ile ilgili bilgilendirmede bulunan Baro Başkanı Erol Kayabay, ‘‘Baromuz bünyesinde adli yardım komisyonu var. Bir de ceza komisyonumuz var. Herkes bilgi alabilir ama bundan yararlanılması için yasanın aradığı şartlar var. Ekonomik durumu, sosyal güvencesi, ailevi sorunları var mı? Gibi detaylar göz önünde bulunduruluyor. Ceza muhakemeleri kanununa dayanan iki konumuz var. ‘Hukuk Okuryazarlığı Projesi’ne katılan vatandaşlarımız da hem kendi hayatlarında bu bilgileri kullanabilecekler hem de kent konseyleri, sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alabilecekler’’ ifadelerini kullandı.

‘‘DÜZENLEME YAPILMALI’’

Başkan Kayabay, ‘‘Ülkemizde son dönemde bir kavram karmaşası var. Uzlaştırma ve Arabuluculuk sıkıntısı var. Uzlaştırma denen şey ceza ile ilgili. Bunun hukuka yansıması bu şekilde. Bu uzlaştırmayı avukatlar dışındaki bazı meslek gruplarına da açtı yasa. Hukuk Fakültesi bitirme zorunluluğu aranmadan yeterli saati dolduran, yeterli eğitimi alan kişiler de bu işi yapacak. Hukuk Fakültesi 4 sene. ‘Yeterli dersi alan’ kavramının tartışılmadan bu yasanın çıkması kötü. Uzlaştırma ile ilgili bir takım düzenlemeler olmalı. Bu düzenlemeler avukatlar ve vatandaşlar lehine yapılmalı’’ dedi.Fatma Kara

Bilgi: Baro ne demek?

Bir şehir, veya bölgenin avukatlarını İçinde toplayan birliğin adıdır. Barolar, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendilerine yüklediği görevlerinin yanında, yargı sisteminin bir parçası olarak avukatların kurumsal örgütü niteliğindedir ve hukukun gelişmesine katkıda bulunurlar. Baro kelimesi Türkçeye Fransızca’dan geçmiş olup kelime anlamı “demir parmaklık”tır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu