GündemDünyadan HaberlerÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

BALIKESİR’İN KADINLARI MUTFAKTA NE YAPIYOR?

BALIKESİR’İN KADINLARI MUTFAKTA NE YAPIYOR?

Balıkesirli kadınlar mutfakta en çok“ doğallık, ve pratiklik” yemekler yapıyor. Besleyicide olması için özellikle sebze yemeklerini düşünen kadınlar çoğu zaman şip-şak yemekleri tercih ediyor. Peki, nedir bu şip şak hazır yemekler?

Balıkesirli kadınlar mutfakta en çok“ doğallık, ve pratiklik” yemekler yapıyor. Çorba, makarna, sandviç, bezelye, taze fasulye, bulgur pilavı. Patates,kahvaltılık… Balıkesir’deki favori yiyecekler, mutfakta doğal, pratik ve besleyici olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı olması için hazır gıdalardan uzak duran kadınlar ,hazır ürün kullanırken genellikle sağlık ve besleyicilik konusunda endişe duyduklarını belirtiyor.Balıkesirli kadınların mutfağından çıkan il lezzetler pratikliği ile dikkat çeken makarna ve çorbalar.

İlk sırada makarna ve çorba var…

Evde yapılan pratik lezzetler arasında tarhana, makarna, mercimek, yayla çorbaları en fazla tercih edilen çorba çeşitleri arasında. Peki; pratik şip-şak hanımların marifetli elleriyle yaptığı çorbalar doğal ve besleyici mi?

BALIKESİR’İN KADINLARI MUTFAKTA NE YAPIYOR?

Balıkesir’in özellikle kırsal mahallelerinde hamurdan elde edilerek delikli süzgeçlerden geçirilen irili ufaklı taneler tarhana çorbası adıyla sofralara taşınıyor. Hazır ve her zaman kolayca yapılabilen, 15-20 dakika da hazır olabilen bu tarhana çorbasından bahsedelim biraz. Hasta çocuklara, gençlere geçmiş dönemlerde iyileşsin diye ılık içirilen bu çorba oldukça sağlıklı. İçeriğinde domates, biber, soğan, domates ve biber salçası, yoğurt, yaş maya, un, tuz ve baharat bulunuyor. Tarhana çoğu zaman ‘Keloğlan çorbası adı ile ün yapmış ve Keloğlan filmlerinde Keloğlan’ın hasta olmasıyla beraber annesinin ve can-kızın Keloğlana Tarhana çorbası yapmasıyla iyileşiveren hikaye ile biliniyor. Geleneksel lezzetlerimizden tarhana, hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle sağlık deposu. Balıkesirli kadınlarında mutfaklarından eksik etmediği çorba çeşidi. Balıkesir mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan tarhana çorbası; besleyici, doyurucu ve tamamlayıcı bir besin.

”Balıkesirli kadınlar mutfakta en çok“ doğallık, ve pratiklik” yemekler yapıyor. Çorba, makarna, sandviç, bezelye, taze fasulye, bulgur pilavı. Patates,kahvaltılık… Balıkesir’deki favori yiyecekler, mutfakta doğal, pratik ve besleyici olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı olması için hazır gıdalardan uzak duran kadınlar ,hazır ürün kullanırken genellikle sağlık ve besleyicilik konusunda endişe duyduklarını belirtiyor.Balıkesirli kadınların mutfağından çıkan il lezzetler pratikliği ile dikkat çeken makarna ve çorbalar.”

Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu