Gündemİlçe Haberleri

BASİAD Cumhuriyetin 100. Yılını Kutladı

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği 1 Kasım 2023 Günü düzenlediği Balo ve çeşitli etkinlikler ile Cumhuriyetin 100. Yılını kutladı.

BASİAD Cumhuriyetin 100. Yılını Kutladı

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği 1 Kasım 2023 Günü düzenlediği Balo ve çeşitli etkinlikler ile Cumhuriyetin 100. Yılını kutladı. Gecede konuşmalar, konferans ve kutlamanın yanında 6 yeni BASİAD Üyesine Üyelik Plaketleri verildi.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Cumhuriyetin 100. Yılını 1 Kasım 2023 günü düzenlediği etkinlikler ile kutladı.

BASİAD’ın Cumhuriyetin 100. Yılı Gecesi,

Başkan Ümit Baysal’ın açılış konuşması ile başladı. Gece’de 100. Yıl temalı bir konuşmayı da GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki yaptı.

Konuşmaların ardından Dr. Serdar Şahinkaya “Cumhuriyet İktisadında Makas Değişimi”  adlı konferansı verdi. Konferansta 1900’lerin basından, Cumhuriyetin kuruluş yıllarına kadar geçen sürede iktisadi hayatta yaşanan değişikler ve ekonominin genel gidişatı hakkında sunum yapıldı. Konferans başlığını taşıyan bir kitabı da bulunan Serdar Şahinkaya gecede BASİAD Üyelerine hediye edilen çeşitli kitaplarını imzaladı.

Basi̇ad Cumhuriyetin 100. Yılını Kutladı

Gala gecesinin 3. Bölümünde BASİAD’a yeni üye olan;

SERKAN PAMUKÇU

ÖMÜR GÜNDOĞDU

MURAT ALKIVILCIM

LİTERATÜR KİMYA ELK. İNŞ. İTH. İHRC. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

UMUT SARP ORMAN ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

YILDIZ ÜNAL’a üyelik plaketleri verildi.

200 Misafirin katıldığı gece zeybek gösterisi, keman resitali ve çeşitli gösteriler ile devam etti. BASİAD Üyeleri marşlar ve Türk Bayrakları eşliğinde Cumhuriyetin 100. Yılını coşkuyla kutladılar.

Basi̇ad Cumhuriyetin 100. Yılını Kutladı

Gecede bir konuşma yapan BASİAD Başkanı Ümit Baysal:

“Mustafa Kemal 1919’da işgal altındaki bu ülkeyi istiklaline kavuşturmak için, millete doğru yola çıktı. Büyük Nutuk’unda vicdanında sakladığı bir milli sırdan söz eder. Bu sır ne askeri bir strateji, ne siyasi bir tasarı, ne de ayrıntılı bir eylem planıydı. Bu sır yeni bir toplumsal bünye, yeni bir idare ve yeni bir gelecek tasavvurunu içeriyordu.

Bir dönüşüm iradesine ihtiyaç vardı. Köhnemiş, kendini yenileme yeteneğini kaybetmiş toplumsal ve siyasal düzen terk edilmeliydi. Çağın gereklerini cesurca kucaklayan modern bir cumhuriyet kurulmalıydı. Tüm mücadeleye yön veren, bu hedef oldu. İşte bugün, bu hedefin yerine gelmiş olmasının büyük gururunu yaşıyoruz.

Doğru, Mustafa Kemal kimsenin aklına bile getiremediği cesareti ve cüreti gösterdi.

Ama en cüretli adımları atarken bile en geniş ittifakın ve toplumsal rızanın sağlanmasına dikkat edildi. İşte, Mustafa Kemal’i kurucu önder Atatürk yapan da, bu oldu. Bu yüzden Atatürk bugün de hala bizlere ilham vermeye devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi, halkın gelişme ve kendini dönüştürme yeteneğinin de destanıdır. Cumhuriyetin ilanıyla kısa süre içinde, laiklik, kadın hakları, bütün yurttaşların toplumsal, siyasal ve hukuksal eşitliği gibi, devasa adımlar atıldı. Cumhuriyetin bu kazanımları milletçe benimsendi; derinlere kök saldı ve geri döndürülemez bir nitelik kazandı.

Ülkeyi Batı’nın bir parçası haline getirmeyi amaçlayan reformlara dengeli, gerçekçi ve akılcı bir dış politika eşlik etti. “ dedi.

 

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu