Fahri SağlıkGündem

BİRAZDA KENDİMİZİ SORGULAYALIM

19 Kasım 2018 Pazartesi günü akşam Mevlid Kandili’dir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl 17-25 Kasım tarihleri arasını “Mevlid-i Nebi Haftası” olarak ilan etmiş ve haftanın ana temasını da “ Peygamberimiz ve Gençlik” olarak belirlemiştir.

Çocuklar ve gençler bir toplumun geleceğidir. Er toplum kendi geleceğini garanti altına alacak, kndi değerlerini yükseltip geliştirecek fertler yetiştirmeyi hedefler. Yeni yetişen nesiller ruh ve bedenen ne kadar sağlıklı ve güçlü olurlarsa mensubu bulundukları toplum da o kadar sağlıklı ve güçlü olur.

Gençliğin girift ve gizem dolu yönlerini iyi kavrayamayan bazı yetişkinler gençler hakkında yerli yersiz değerlendirmelerde bulunarak onları suçlarlar. Benim gözlemlerime göre gençlerimiz sanılanın aksine milli ve manevi değerlerine bağlıdırlar. Dinleri ( İslam ) ile yakından ilgilidirler. İlgileri oranında bilgili oldukları söylenemez. Bu da onların değil bizim kusurumuzdur.

Son zamanlarda gençlerin deizme kaydığı, hatta İmam-Hatip Liseleri öğrencilerinin bile büyük çoğunlukla deist oldukları iddiaları mesnetsizdir, yeni bir gündem oluşturma çabalarıdır.
Nedir Deizm?

Diğer bir adı Yaradancılık olan deizm temelde tüm dinleri reddeder ve sadece Yaradana, yani Allah’a inanır. Dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunur. Vahiy gibi konular reddeder. Tanrı dünya hayatına ve evrene müdahale etmez. Allah yaratmış ve kenarı çekilmiştir.

Din Tüccarı cemaat ve tarikatlar İmam Hatip, İlahiyat ve Diyaneti yıpratmak için işbirliği yapıyor. İmam Hatiplerin çoğalmasından din düşmanlarından daha çok din tüccarları rahatsız oluyor. 1.500.000 civarında İmam Hatip öğrencisi var Türkiye’de. İmam Hatip Ortaokulu ve Liseleri açılmamış olsaydı bu gençler nereye gidecekti? Hangi proje cemaatinin eline düşecekti? İmam Hatiplerin çoğalması, cemaatlerin insan kaynaklarına vurulan büyük bir darbe gibi algılanıyor. ‘İmam Hatip Ortaokulu ve Liseler çoğaldığı için deizm yaygınlaşıyor’ kanaatini yaymaya çalışıyorlar sinsice.

Sahi gençler arasında deizm artıyor mu? Her ideolojinin, az veya çok taraftarı olur. Ateist olan var. Deist olan var. Satanist olan bile var. Ülkemizde binde bir oranı bile olmayan bu tür sapkın görüşleri, yaygın gibi gösterenler ya iyi niyetli değiller veya cahiller. Gençlerin bir kısmı, arkadaş çevresi arasında dikkat çekmek için, ‘Ben deistim’ diyor. Deizmin ne olduğunu bile bilmiyor. Ama herkesten farklı görünmenin havasını atıyor. Şu gerçeğin herkes tarafından bilinmesi gerekir: Gençlerin İslam ile ilgili sorunları yok ama soruları var. Geleneksel ezberleriyle konuşanlar, gençlerin sorularına cevap veremeyince, deist olduklarını sanıyorlar. Camide ki hacı amcaya din anlatır gibi teknoloji çağı gençlerine din anlatanlar, gençlerin zihninde oluşan soruları anlamadıkları için, sorulara cevap veremiyorlar. Türkiye’de Deizm veya Ateizm asla taban bulamadı, bunda sonrada bulamayacak.  ‘Sarhoşu bile Allah diye nara atan’ bu milletin gençlerini deist diye yaftalamak insafsızlığın en büyüğüdür.

Din Dili ve Gençliğin Dili

Bu ülkede yıllarca din anlatanlar, köyden gelen nesillere din anlattılar. Soru sormayan, soru soracak birikimi ve cesareti olmayan o dönemin gençleri, her anlatılanı dinliyor ve kabulleniyordu. Yeni nesil, köyden gelen nesil gibi değil. Ellerinin altında dünyanın tüm bilgilerine ulaşabilecekleri teknoloji var. Her konu hakkında farklı fikir ve yorumları okuyor veya dinliyorlar. Akıllarını henüz hiç kimseye teslim etmedikleri için sorular soruyorlar. Sordukları sorulara tatmin edici cevaplar bulamayınca, o kişilerden uzaklaşıyorlar. Aramaya devam ediyorlar.

Yıllarca sadece Ömer Nasuhi Bilmen hocanın İslam İlmihali kitabından ders anlatan hocalar, gençlerin hallerini anlamayınca, ‘ilmihal bilgimiz size yeterli gelmiyor’ diyemedikleri için ‘gençler yoldan çıkıyor’ veya deizm yaygınlaşıyor’ diyorlar.

Aklını kullanmayan, soru sormayan, sorgulamayan insanlara yıllarca din anlatanlar, sorgulayan gençlerin deist olduğunu sanıyor. Gençliğin dilini kaybedenler, gençler dinini kaybediyor sanıyorlar. Hep gençliği değil biraz da kendimizi sorgulayalım.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu