GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

ÇİFTÇİ KARINCALAR

Bazılarınızın “hadi canım ne çiftçisi” dediğini duyar gibiyim. Ama bu yazıyı okuduğunuz da bu mucizevi böcekler için hoca az bile demiş diyeceksiniz. Çünkü bu çiftçilerin bir kısmı tohum topluyor, bir kısmı bahçıvanlar gibi yaprak kesiyor, bazıları da mantar yetiştiriyor.

Tohum Toplayıcılar

Çiftçi karıncalar, tohum ve çekirdekleri yiyecek olarak kullanırlar. Bu amaçla topladıkları tohumları daha sonra yemek amacıyla yuvalarına taşırlar. Tohumlar, yuvadaki özel depolarda ve uygun koşullarda saklanır. Ancak toprak altında uygun nem ve koşullar oluştuğunda bu tohumlar çimlenerek yuvaya zarar verebilir. Bu nedenle tohumlar yuvaya getirilmeden önce çimlenmesini önlemek amacıyla çimlenme noktaları ısırılarak zarar verilir. Ayrıca özellikle ilkbahar aylarında yağan yağmurlardan sonra nemlenen tohumlar yuvadan dışarı çıkartılarak kuruması sağlanır ki bu şekilde nem ile şişen tohumların yuvaya zarar vermesi de engellenmiş olur.

Bahçıvan Karıncalar

Bazı çiftçi karıncalara da “yaprak kesici” adı verilir ki bunlar bir bahçıvan gibi ağaç yapraklarını keserek işlerler. Bu karıncalar, bitkilerden kestikleri ya da dökülen yaprakları başlarının üzerinde taşıyarak yuvaya getirirler. Bunların bazıları çok iyi bir yol mühendisidirler. Yaprak taşımaya başlamadan evvel yol güzergâhlarını tespit ederek, bu güzergâh üzerindeki dal ve çırpıları, yaprakları, çimenleri, yabani otları ve kumları toplayıp kenara atarak kendilerine çok düzgün bir ulaşım yolu yaparlar.

Mantarcı Karıncalar

Bu karıncalar yuvaya taşıdıkları yaprakları kuvvetli çeneleri ile çiğneyerek bir yığın halinde yuvanın en alt bölümünde %60 nem ve 25 0C’ye sahip olan odalara taşıyarak bunların üzerinde mantar yetiştirirler. Mantarcı karıncalar yaprakları çeneleri ile çiğnerken, oluşturdukları bu yaprak hamurunun içine tükürükleriyle öyle bir kimyasal madde salgılarlar ki, bu salgı yapraklar üzerinde hiçbir zararlı mantarın yetişmesine imkân vermez. Bu şekilde yetiştirdikleri mantarları afiyetle yerler.

Bu noktada insan sormadan edemiyor; acaba karıncalar mantar yetiştirmeyi nerden öğrendiler? Mantar yetiştirme odalarının nem oranını nasıl belirliyor ve ölçüyorlar? Bu iş için ziraat fakültesinin hangi bölümünde eğitim aldılar?

Bazıları bu davranışları “içgüdü” olarak adlandırmaktadır. Fakat bu tarif konuyu izah etmemektedir sadece isimlendirmektedir. Acaba nedenini açıklamakta aciz kaldığımız bu davranışları “içgüdü” demekle izah etmiş oluyor muyuz? Materyalist düşünceyle olaylara bakan insanlar, bunun gibi derin ve ehemmiyetli hakikatlere bir isim takıp güya o hakikat anlaşılmış gibi adileştiriyorlar. Hâlbuki mucizevi bir olayı gizleyip; o mucizevi faaliyeti kör kuvvete ve serseri tesadüfe ve doğaya dayandırarak cahil ve gülünç duruma düşüyorlar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Rabbim sağlığına ve kalemine kuvvet versin, düşündürücü bilğilerin için teşekkürler Fatih hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu