GündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

ÇOCUKLARIMIZ ŞİŞMANLIYOR!

Yeni nesle bakıyorum da gerçekten inkar edilemeyecek bir şişmanlama problemi ile karşı karşıyayız. Tabii ki bu şişmanlık yani obezite durumu çocuklarda genelde erişkin dönemde de devam ederek kişiye ciddi sağlık sorunları yaratabiliyor. Şu an ülkemizde her 4 çocuktan biri maalesef obez, bu oran aslında dünyada da çok farklı sayılmaz. Peki neden şişmanlıyoruz, çocukluk yaşta neden bu sorun başlıyor diye sorarsanız size birkaç önemli başlık ve neden yazacağım. Aslında obezitenin tek nedeni yok bu durum çok yönlü nedenlerle gelişiyor.

Çevresel faktörler, yaşam tarzı tercihleri ​​ve kültürel çevre obezitenin artan prevalansında önemli bir rol oynar. Genel olarak obezitenin hep kalori ve yağ alımındaki artıştan kaynaklandığı düşünülse de tek neden bu değildir elbette. Aşırı şeker ve yağlı besin tüketimi yanında artan porsiyon boyutları ve fiziksel aktivitedeki düşüş, dünyanın dört bir yanındaki artan obezite oranlarında önemli bir rol oynamaktadır.

Obezite her yaştan insan için sıkıntı yaratan bir durumdur. Özellikle çocukluk çağı obezitesi çocukların fiziksel sağlıklarını, sosyal ve duygusal refahını ve benlik saygısını derinden etkileyebilir. Metabolik, kardiyovasküler, ortopedik, nörolojik, hepatik, pulmoner ve böbrek bozuklukları gibi birçok başka hastalık durumları da çocukluk çağı obezitesi ile ilişkili olarak görülmektedir.

 

Görüldüğü gibi çocukluk çağında gelişen obezite çocuklarda sadece görsel olarak değil her yönü ile vücuda zarar veren bir durumdur. O nedenle çocuklarımızda obeziteye neden olabilecek, buna zemin hazırlayacak tüm ortamlardan sakınmak önemlidir. Birçok çocuk maalesef günümüzde oldukça hareketsiz. Örneğin, ortalama bir çocuk televizyon izleyerek her gün yaklaşık dört saat harcıyor. Bilgisayarlar ve video oyunları gittikçe popüler hale geldikçe, hareketsizlik saatleri daha da artıyor.

Herkese bol hareketli, mutlu ve sağlıklı günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu