Kamil AKYÜREK

GENCİMİZ ÇOK AZ

Balıkesir yüz altmış bir bin üç yüz otuz beş genç nüfus ve 13,48 il nüfusuna oranı ile Türkiye genelinde en düşük ikinci il olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayınladığı gençlik raporuna göre 15-24 yaş grubundaki genç nüfus Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 16,3’ünü oluştururken, Balıkesir 13,48 oranı ile Türkiye ortalamasının altında kaldı.

HIZLANMAK İÇİN

İDDİALAR NETLEŞMELİ

Balıkesir özelinde ki bu oran düşüklüğü açık bir şekilde olmasa bile yerel yönetici ve bürokratlar tarafından bazen dile getiriliyor. Söz konusu düşük oranın, doğum oranlarındaki düşüklüğü ile ilgili olsa da, asıl etkenin genel normlara göre Balıkesir’in az gelişmiş olması ve gençlerin bu nedenlerle büyük metropolleri tercih edip göç etmesinden kaynaklandığı neredeyse bağıran bir gerçek.

Ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda kalkınma oran ve hızında yüksek bir performans sergilemesi gereken Balıkesir’in genç ve dinamik bir nüfusa ihtiyacı olduğu biliniyor. Peki, İlde karar merci olan yöneticiler ve bu kararları etkileyen STK’lar bu konuda çözüm adına hızlı adımlar atabilecek mi?

Öyle görünüyor ki Geçmişinde birçok kalkınma eğilimini maalesef kaçıran Balıkesir, yaşanan kavgalar, kamplaşmalar ve belirsizlik yüzünden hızını yitirmiş ve hatta durma noktasına gelerek bir kez daha kabuğunu kıramama durumu ile yine karşı karşıya kalmak üzere.

Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili istifa iddiaları bu durgunluğu feci bir negatifliğe dönüştürmüş durumda. Bana göre Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları bu iddiaları destekleyen göndermeler içeriyor gibi. İddialar doğru ya da yanlış ama bir an önce netlik kazanmalı. Unutmamak gerekir ki Balıkesir’in değil aylar, günler kaybetmeye saatleri dahi yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu