Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

HER YERDE VİRÜS VAR!

Hepimizin son dönemlerde söylediği bir şey var o da artık gripler ağırlaştı, eskisi gibi değil, şimdi ki gripler bir tuhaf…Evet gerçekten artık gripler biraz daha farklı. İşte bu hafta sizlerle farklı ve ağır seyreden griplere yakalandığımızda ne yapalım değil de nasıl yakalanmayalımı paylaşmak istedim. Aslında bunlar hepimizin bildiği ama bazen unuttuğu veya ihmal ettiği basit önlemler.

Gribin en büyük bulaş yeri burundur. Burundaki virüslü mukus ellere bulaştığı veya hapşırma ile burundan havaya geçtiği zaman işte yeni grip olacak adaylar sıraya girer. Burundan elinize temas eden mukustaki virüsler örneğin sizin elinizi sürdüğünüz her şeye hemen nüfus eder. Bu nüfus eden şeylere dokunmakta gribin yayılımını kolaylaştırır. İşte bu nedenle size ilk olarak hatırlatmak istediğim şey ellerimizin temizliği. Eller gribin bulaşmasında en etkili yerlerden biridir. Bu nedenle ellerinizi yıkamak grip riskini oldukça azaltacaktır.

Diğer bir önerim burun çevrenizi ve ayaklarınızı sıcak tutmanızdır. Yapılan çalışmalar burunda veya ayaklarda üşüme olmasının çok kolay grip semptomlarına yol açabileceğini göstermiştir.

Tabii ki burada iyi bir uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme griple mücadelenin vazgeçilmezlerindendir. Eğer varsa D vitamini düşüklüğünün de tedavi edilmesi gripten korunmada önemlidir. Yine C vitamini içeren portakal, mandalina gibi turnçgiller yanında ekinezya gibi takviyeler gribin önüne geçmede size iyi bir destek olacaktır. Grip sanki kapınızda ise ilk 24-48 sa içinde kullanacağınız yosun özlü nazal spreyler sizi hemen rahatlatabilir.

Gripsiz, rahat nefeslerin alınıp-verildiği günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu